A la recerca del brou perfecte
Ets fan del brou? Aquest plat clàssic de la cuina catalana té arrels culinàries en moltes cultures a tot el món. Antigament, aquesta recepta permetia aprofitar els ossos i les parts dels animals que no es menjaven directament. I és que el brou s'obté fent bullir ossos, carn, verdures i altres ingredients en aigua durant llargues hores.
No hi ha una única recepta: a cada casa el fa amb ingredients diferents. Alguns opten per incloure carn, mentre que d'altres prefereixen utilitzar peix. Pel que fa a les verdures, hi ha qui afegeix pastanagues, mentre que altres prefereixen posar-hi api.
El brou és una font nutritiva rica en col·lagen, minerals com el calci i el fòsfor, i vitamines del grup B, tot i que la seva composició pot variar segons els ingredients utilitzats en la seva preparació. Generalment, aquest aliment és valorat per la seva capacitat de promoure la salut de la pell, les ungles i les articulacions.
Si el que vols saber són els productes estrella per a fer aquesta recepta, l’Ángel de Carns Selectes, amb parada al Mercat de Sant Gervasi, té la resposta: “Els ingredients més utilitzats per a l'elaboració del brou són la cuixa del conill, el pollastre, la gallina, la pota de porc i l'os, el pit i la costella de la vedella”, entre d’altres. Però si busques un sabor intens, l’Ángel ens diu: “Com més coses hi posis, millor quedarà”.
T'interessa saber l'elaboració i la preparació d’aquest plat? En Daniel de Carnisseries Blanch, amb parada al Mercat de Galvany, ens revela el secret per a fer un bon brou: “En primer lloc, cal posar-hi la carn més dura, que serien els ossos, la gallina o bé els peus, depenent que vulguis afegir. Quan porta uns 45 a 60 minuts bullint, s'hi posen les verdures del caldo com el porro, el nap o la col, i el deixo bullir uns 30 minuts més”.
I si prefereixes una alternativa al clàssic brou de pollastre o brou de vedella, pots optar pel brou de peix o pel brou de verdures. I és que la Paqui i en Paco, de Peix fresc Anna amb parada al Mercat de Provençals, ens detallen els ingredients necessaris per fer el brou de peix. "Nosaltres hi posem cap de rap, cap groc, aranyes, escórpora i galera". La recomanació de la Paqui és clara: "Si vols que et surti un bon brou, cal posar-hi tots els peixos de roca".
“Tot i que és un plat que sovint es cuina durant l’hivern, quan fa fred, al mercat en tenim tot l’any”, ens diu en Daniel. No obstant això: “L'època en què més se'n ven és per Nadal, i és una compra que sovint es fa per encàrrec”, afirma. Pel que us recomanem que, si teniu pensat preparar aquest plat en una data tan assenyalada, encarregueu els productes que necessiteu a la vostra parada de confiança.
Per acabar, t’animes a gaudir dels ingredients dels nostres mercats? Ja saps quin brou prepararàs la pròxima vegada? T’ajudem a escollir els ingredients per a gaudir d’aquesta recepta tan especial des de casa teva!