La sostenibilitat als mercats!
Per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, volem donar a conèixer les accions de sostenibilitat mediambiental que duen a terme els diferents mercats de la ciutat, que s’engloben dins dels tres grans eixos del Pla Estratègic de Mercats de Barcelona.
Els mercats contribueixen a fomentar l’alimentació de proximitat, saludable i sostenible, treballant els aspectes mediambientals en totes les seves activitats, i donant importància al comerç sostenible i al consum responsable.
Als mercats s’aborden els diferents vessants de la sostenibilitat: la recollida de residus, la lluita contra el malbaratament alimentari, l’energia renovable i l’estalvi energètic, entre d’altres.
Pel que fa a la recollida de residus, estem treballant en la reducció de les tones d'escombraries recollides i en la una correcta separació de les diferents fraccions de brossa (plàstic, vidre, paper, resta). S’està actuant també en la reducció de plàstics d’un sol ús als mercats sota el hashtag #plasticzero.
El malbaratament alimentari és també un dels principals pilars dels nostres mercats. Entre les accions que es duen a terme per combatre’l i per potenciar una alimentació sostenible, s’hi troben les xerrades amb productors, les recollides de menjar, els tallers de cuina i altres materials formatius.
Un altre aspecte clau és l’energia renovable i l’estalvi energètic. L’Ajuntament de Barcelona aposta pel consum d’energia 100% renovable. Als mercats es treballa amb Barcelona Energia, que és l’encarregada del subministrament elèctric dels equipaments. Així, s’ha permès ajustar les potències i reduir la facturació, aconseguint un estalvi anual d’entre 25.000 i 30.000 euros. Des de l’IMMB, s’analitzen de forma continuada els consums amb l’objectiu d’optimitzar les potències i detectar anomalies en les instal·lacions. A més, s’ha impulsat un acord entre la FEMM i Barcelona Energia gràcies al qual els comerciants han vist reduïda la factura elèctrica entre un 10 i un 15%.
Per últim, per a una alimentació sostenible, els mercats municipals ofereixen productes locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que els diferencien d’altres establiments. D’aquesta manera, es contribueix a reduir la petjada de carboni i a lluitar contra l’emergència climàtica.