La tapa que triomfa als mercats a l’hora del vermut
Gaudir de més temps amb els nostres amics i família hauria de ser un dels nostres propòsits més importants per començar aquest 2025 de la millor manera. Per escapar de la voràgine del dia a dia, et proposem que compartiu moments màgics al voltant d’una taula a l’hora del vermut.
I, què seria d’un bon vermut sense les tapes que l’acompanyen? Unes bones patates fregides, unes olives o uns musclos en escabetx són els clàssics indiscutibles… però hi ha una tapa que marca tendència pel seu equilibri perfecte de sabors i la seva senzillesa: la gilda.
Com podem diferenciar una gilda d’una ‘banderilla’? L’Imma Roquet de la parada Olives Francesc del mercat de la Boqueria ens explica que, tot i que comparteixen la mateixa base, un escuradents on es punxen tots els ingredients, són completament diferents. La gilda sempre porta 3 ingredients indispensables - la piparra basca, anxoves i olives farcides d’anxova-, mentre que la banderilla no té uns ingredients bàsics establerts. Tot allò que no porti aquests 3 ingredients mencionats són ‘banderilles’.
Aquesta petita broqueta nascuda al País Basc concentra els sabors autòctons del territori amb aquesta barreja perfecta que dona el punt salat de l’anxova, el toc picant suau del bitxo en vinagre i l’aroma de l’oliva, productes que han aconseguit convertir la gilda en la tapa per excel·lència que no falta a cap taula de vermut.
Ara que sabem reconèixer una gilda, és moment de descobrir la tècnica correcta per degustar-la i treure’n tot el seu sabor. Per resoldre aquest misteri hem parlat amb l’Esther Crespo d’Olives i conserves Ca la Rat al Mercat del Ninot. L’especialista en tapes i conserves ho té molt clar: “Si voleu gaudir al màxim de la gilda, s’ha de menjar d’una queixalada per experimentar l’explosió de sabors a la boca: si separes els ingredients perd tota la gràcia.” Ens recomana que la mengem acabada de muntar per aprofitar encara més la seva textura i el seu sabor.
Però no només la tècnica de degustació ens fa gaudir al màxim d’una gilda, tambésaber tirar la beguda per acompanyar-la és una decisió que pot marcar la diferència. La Rosa Marina Navarro de la parada Pesca Salada-Olives Rosa Marina, situada al Mercat de Santa Caterina, té molt clar quin és el maridatge perfecte amb les gildes: “El toc amarg i dolç d’un bon vermut negre donarà més potencia als sabors”. L’experta en conserves també dona opcions no alcohòliques, com l’aigua amb gas amb una rodanxa de llimona.
Una cosa és clara: les tres paradistes coincideixen en el fet que la gilda és, sens dubte, un dels productes més venuts a les seves parades. Això només fa que confirmar la gran popularitat que ha aconseguit aquesta petita tapa.
Així que, si encara ets de les poques persones que no s’ha deixat seduir pel sabor autèntic d’una gilda, encara ets a temps de descobrir el perquè d’aquest fenomen gastronòmic. Reuneix als teus amics i familiars i comença l’any amb un bon aperitiu!