La tradició culinària del bacallà per Setmana Santa a Catalunya
Durant la Setmana Santa, el bacallà és un aliment consumit per diverses raons, tant religioses com culturals i històriques. En moltes tradicions catòliques, aquest període és un temps de penitència i reflexió que precedeix la celebració de la Pasqua.
Com a part d'aquesta penitència, molts catòlics opten per abstenir-se de menjar carn. Així, el bacallà emergeix com una opció culinària popular durant aquests dies, ja que en ser un peix, compleix amb les prescripcions religioses. A més, el bacallà és un aliment que es pot conservar fàcilment, fet que el convertia en una alternativa ideal per a consumir en èpoques en les quals el menjar fresc era més difícil de conservar.
A Catalunya, aquesta tradició ha perdurat al llarg dels anys, i el bacallà s'ha convertit en un plat emblemàtic de la Setmana Santa, tant per la seva significació religiosa com per la seva versatilitat culinària.
El bacallà ofereix beneficis nutricionals notables, ja que és una font rica en proteïnes, àcids grassos omega-3 i vitamines essencials com la B12 i la D. Aquesta combinació nutricional contribueix a la salut cardiovascular, la funció del sistema nerviós i la salut dels ossos, entre altres avantatges.
En Jordi, propietari de la parada Pesca Salada del Mercat de la Boqueria, ens destaca que: "el bacallà es conserva amb sal, el que significa que no porta altres productes químics". Aquesta pràctica tradicional no només preserva l’autenticitat del bacallà, sinó que també ens ofereix una opció més saludable.
I per descobrir el secret per fer un bon bacallà, en Jordi ens assegura que el més important és: "el procés de remull". "Cal deixar-lo en remull durant cinc dies. Tres d'aquests dies per dessalar-lo sense entrar en contacte amb l'aigua, i els dos dies restants realitzant dos canvis d'aigua diaris", ens explica. A més, com a curiositat per als amants del bacallà, en Jordi revela que la sal més utilitzada per al procés de conservar el bacallà és la sal d’Eivissa, elogiada per la seva excepcional qualitat.
Però si el que voleu són idees de com cuinar aquest producte, una opció popular és el bacallà amb allioli. En Miquel, de la parada Pujamar, del Mercat de la Boqueria, ens detalla la seva recepta preferida: “en una cassola, cal posar-hi una capa de patates tallades en rodanxes, juntament amb una mica de ceba i un o dos “pebrots del piquillo”, i una mica de caldo de peix. Quan les verdures comencen a estar cuites, afegiu un tros de bacallà dessalat al centre de la cassola, amb una mica d’allioli per sobre. Deixeu-ho al forn fins que l’allioli estigui ben gratinats, i ja podeu servir”.
Una alternativa pel Divendres Sant és el bacallà amb verdures. L’Oriol de La Bacallaneria del Mercat de Sant Gervasi, ens explica la recepta: “en una cassola al forn, es dipositen les verdures com tomàquets, pèsols i ceba. Un cop cuites, s’afegeix el bacallà”.
Encara que als mercats trobem bacallà durant tot l'any, l’Oriol destaca l'especial increment de la demanda durant la Setmana Santa. Per això, us recomanem fer un encàrrec si en necessiteu una gran quantitat.
Durant la Setmana Santa, podreu trobar tot el que necessiteu als mercats! Cal recordar que els mercats de Barcelona romandran tancats el 29 de març i l’1 d'abril. Podeu consultar tots els canvis d'horari habituals aquí.