La xia: la reina de les llavors
Avui celebrem el dia mundial de la xia! Encara que és un aliment que ja consumien generacions tan antigues com els Maies o els asteques, en els últims anys, la xia ha anat guanyant presència en les nostres cuines i receptes. Una llavor que prové de l'Amèrica central, sobretot de la zona de Mèxic a Nicaragua, i que s'ha arribat a batejar com la llavor més beneficiosa del món, gràcies a tots els beneficis que aporta.
Però d'on surt aquesta fama?
És considerada com un superaliment per la seva densitat nutricional i pel poder terapèutic que té. A més, és una font vegetal d'omega-3 i conté la quantitat de fibra idònia per millorar l’estrenyiment. També és una manera natural d'ajudar al cos a combatre el sobrepès i els problemes cardiovasculars. Encara que es pot consumir de manera diària, els experts recomanen uns tres cops a la setmana.
I no tot es queda aquí. És un aliment apte per tots els paladars. Poden menjar-ne els celíacs, ja que no conté gluten. Totes aquelles dietes veganes o vegetarianes l’incorporen de manera activa, sobretot per l’ús substitutiu que té. Una de les funcions més característiques és la de reemplaçar l'ou en tots aquells plats que, al ser elaborats en la versió vegana, no el poden incorporar.
La xia és molt senzilla de trobar. Als mercats de la ciutat la podeu trobar a botigues com Llegums Porta Navu, al mercat del Ninot, o a l’herbolari Manantial de Salud, al mercat de La Mercè, entre altres opcions.
Per conservar-la a casa no té gaires complicacions. La millor opció és en un pot de vidre, hermètic, en un espai on no hi hagi massa llum i on la calor i la humitat no hi siguin presents. Per exemple, la nevera o un armari de la cuina serien bones opcions depenent de l’època de l’any en què estiguem. En les temporades de més humitat o calor, és més recomanable la nevera.
On la podem fer servir?
El millor de tot és que la podem incorporar a la majoria dels nostres àpats de manera senzilla. És un complement perfecte per a les cremes de verdures o les amanides. Però no només la podem descobrir a la cuina salada! Cada cop són més les receptes de pastisseria que la incorporen de maneres molt diverses. I és que combinades amb fruita o begudes làcties, aporten una gran quantitat de nutrients.
Us proposem algunes idees fàcils per incorporar-la a les nostres dietes:
- Galetes amb llavors de xia
- Iogurt natural amb fruites i llavors de xia
- Amanides variades amb un toc de llavors de xia
Una sola cullerada de xia ens aporta tota aquella energia que ens falta per agafar la rutina amb les millors de les nostres actituds!