Les castanyes, l’essència de la tardor als mercats
Quan la tardor s’instal·la i el fred comença a treure el cap, pocs aliments la representen millor que les castanyes. Aquest fruit, amb una textura ferma i una aroma que ens transporta directament al bosc, esdevé un imprescindible als mercats durant aquests mesos. Torrades al moment, incorporades en dolços o com a part de guisats casolans, les castanyes són el sabor de la tardor.
Més enllà del seu gust deliciós, les castanyes són també un tresor per a la salut. Són riques en potassi, fòsfor i carbohidrats d’absorció lenta, que ajuden a mantenir els nivells d’energia de manera constant. A diferència d’altres fruites seques, tenen menys greix i calories. A més, ofereixen un alt contingut en fibra, fet que les fa ideals per al trànsit intestinal. També són una gran font de calci, vitamines i minerals, essencials per a la salut dels ossos, especialment per a la gent gran.
Quan vagis al mercat a comprar-les, assegura’t que llueixin brillants i que siguin ben fermes. Si la pell fa un aspecte bufat, vol dir que el fruit ja s’està assecant. Si tens dubtes sobre com conservar-les, recorda que es poden guardar crues a la nevera o cobertes de sorra dins d’un pot de vidre. I si les congeles, amb la pell, podràs gaudir-ne mesos més tard simplement rehidratant-les amb aigua tèbia.
Al Mercat de la Boqueria, la Rosa de la parada Morilla Vilà, ho té clar: la millor manera de pelar-les és fer un tall en creu a la pell i deixar-les una estona en aigua o bullir-les lleugerament. Les seves castanyes, procedents del Jerte (Extremadura), són una autèntica joia.
Aquesta tardor no deixis escapar l’oportunitat de gaudir les millors castanyes als mercats de Barcelona!