Les fruites seques, un tresor nutricional per assaborir aquesta tardor
Per commemorar el Dia Mundial de la Fruita Seca, avui compartim amb vosaltres alguns trucs i consells per poder-li treure el màxim rendiment a aquest producte. Aquestes són un aliment energètic de primera qualitat i, a més de ser delicioses, aporten greixos saludables, vitamines i minerals essencials.
Per conèixer una mica més aquest producte, ens hem desplaçat al Mercat de la Boqueria per parlar amb el Juanjo Morilla, propietari de Morilla Vilà Fruits Secs i Espècies. Aquesta parada, al mercat des del 1967, compta amb més de 80 varietats de fruita seca i prop de 100 tipus d’espècies, en gra i moltes.
El Juanjo ens explica que, durant aquesta època de la tardor, les fruites seques més venudes són les ametlles, les avellanes, les figues, els festucs, els anacards i les panses de Màlaga. “Tot i que les fruites seques es poden consumir tant crues com torrades, aquesta segona opció és més saborosa i fàcil de digerir. A més, són ideals per afegir a plats com amanides, guisats i postres, o per gaudir-les simplement com a snack saludable”, ens explica. Això sí, per tal de conservar la fruita seca d’una manera òptima, el Juanjo ens recomana comprar-la de temporada, de proximitat, ecològica, natural i torrada.
Fent referència a les espècies, el Juanjo diu que “el producte estrella és el safrà”, però també compta amb espècies a granel com l’all granulat, l’anís estrella, la canyella o la caiena molta. D’envasades en té totes les típiques que acostumem a tenir a casa, a més de salses ja fetes com la de nyores i la de pebrot. I d’herbes, un altre ventall ampli d’opcions: l’alfàbrega, l’estragó, les herbes provençals, el llorer, l’orenga, la sopa juliana i la til·la en fulla.
I no s’acaba aquí! Fruita dolça deshidratada i glacejada, llavors, bolets, essències, aromes, infusions, torrons… Una llista inacabable!
Tot i això, si hagués de quedar-se només amb un producte o una fruita seca de la seva tenda, el Juanjo ho té clar: “sens dubte, seria l’ametlla!” Destaca la seva versatilitat dins la cuina i la seva quantitat de tipus: l’ametlla llargueta, ideal per l’aperitiu; l’ametlla marcona, indicada per reduir el colesterol, l’estrès, la fatiga i la depressió; l’ametlla garrapinyada, que es reconeix fàcilment perquè es presenta recoberta de caramel, fet que li aporta un valor energètic alt; i l’ametlla closca, que sempre és una elecció saborosa i nutritiva per tenir cura del nostre benestar.
Per gaudir-la, el Juanjo ens recomana provar de fer una deliciosa recepta: unes galetes d’ametlla. La preparació és molt senzilla: cal treballar l’ou, el sucre, el llevat i l’ametlla a mà, preparar la safata del forn amb paper d'alumini, i deixar espai suficient entre cada massa, ja que augmentaran la seva mida al forn! S’han de cuinar a 180° durant 10 minuts. Un cop cuites, podeu afegir-hi xocolata fosa per damunt… Us llepareu els dits!
Recorda que la fruita seca és òptima per consumir durant tot l’any i és un producte perfecte per afegir en qualsevol dieta. Visita els nostres mercats sigui la temporada que sigui, i prova de fer diferents receptes amb cada una d’elles!