Les gambes i el marisc, joies gastronòmiques de Nadal
Avui, 21 de desembre, se celebra el Dia Mundial de la Gamba, un dia per posar en valor la tradició nadalenca d’aquest crustaci que es consumeix arreu del món. A banda de la gamba, a Catalunya, durant les festes de Nadal també tenim una gran tradició d’omplir la taula amb plats de marisc.
Les opcions que podem gaudir són molt variades, des de les gambes a la planxa fins a cloïsses a la marinera, passant per altres propostes de peix com els calamars farcits. Pels amants de la gastronomia i la cuina, aquests dies també és una oportunitat per experimentar amb noves receptes i donar un toc nadalenc als plats tradicionals de marisc: una amanida de gambes amb mandarina i nous, o unes cloïsses al cava, poden ser bones opcions per sorprendre als convidats.
Les gambes són un dels aliments més populars arreu del món, són una gran font de proteïnes i nutrients, i és un aliment molt versàtil que es pot cuinar de moltes maneres: en amanides, en tàrtars, en cremes, en sopes… i sigui quina sigui la seva elaboració, sempre tindran un gust exquisit.
Al Mercat de la Sagrada Família, hi trobem Peix Fresc Montse i Lluís, on podeu anar a buscar gamba vermella, gamba petita, gamba llagostinera, llagostins, escamarlans, i tota classe de marisc. A més, si voleu sorprendre els vostres convidats amb uns bons entrants, podeu fer encàrrecs de llamàntol, cargolí i caragol punxenc. Per aquestes festes, la Rut ens recomana preparar una gamba vermella fresca a la planxa, ja que és com més es gaudeix el seu sabor, o unes gambes al cava.
Per fer les gambes al cava, simplement heu d’agafar una safata, fer un llit de ceba tallada molt fina, afegir unes fulles de llorer trinxades, posar-li les gambes per sobre, i regar-ho amb cava. Introduir-ho al forn durant uns 5 o 10 minuts, i a menjar!
Al mateix mercat, també hi trobem la Peixateria Galapagos, on també ofereixen gambes fresques i congelades, cigales, llagostins i tota mena de marisc. Per aquests dies, ens recomanen una caldereta de rap amb lluç, rèmol i marisc. I pels entrants dels dinars de Nadal, ens recomanen unes escopinyes al vapor, unes cloïsses a la marinera, uns musclos al vapor o unes vieires gratinades al forn.
A continuació compartim amb vosaltres una recepta senzilla i deliciosa de gambes a l’allet amb cava:
Ingredients:
- Gambes pelades
- Oli d'oliva extra verge
- 4 grans d'all, tallats a làmines
- Bitxo vermell (opcional)
- 1/2 got de cava
- Sal i pebre al gust
- Julivert fresc picat per a decorar
Elaboració:
- Escalfa una paella amb oli d'oliva a foc mitjà i salteja els grans d'all fins que estiguin daurats.
- Afegeix les gambes i el bitxo vermell, i cuina-les fins que estiguin rosades.
- Augmenta la temperatura del foc i afegeix el cava. Deixa que la salsa redueixi una mica.
- Condimenta amb sal i pebre al gust, i espolvoreja amb julivert picat abans de servir.