Les tradicions gastronòmiques del dia de Sant Joan
Avui és la nit de Sant Joan, també coneguda com la revetlla de Sant Joan. Aquesta tradició se celebra cada 23 de juny per donar la benvinguda a la calor i celebrar l'arribada del solstici d'estiu, coincidint amb la diada del sant.
És la nit més curta i la més màgica de l'any, i és una festa estesa per tot el món, ja que se celebra en diversos punts d'Europa, tot i que a Espanya és viu amb especial devoció.
A Catalunya, és una de les festes populars més arrelades, i durant aquest dia les cançons, les dites, les bruixes i els balls són les protagonistes, tot acompanyat de coques, fogueres, petards i coets.
Les tradicions gastronòmiques de la revetlla varien segons el territori. A Catalunya, històricament, era típic menjar una cassola plena de musclos, acompanya d’un bon cava. A l’estiu és quan aquest mol·lusc és més carnós, per això, molts aprofiten per consumir-ne la nit de Sant Joan.
A les Balears, per exemple, és comú menjar mandonguilles de vedella i macarrons. En canvi, a Galícia, se celebra amb ‘sardiñas’, ‘queimadas’, i rosques amb vi. A Andalusia es menja sardines, pernil, cassola de Sant Joan i pericons i, al País Vasc, sidra i ‘zurracapote’.
Pel que fa a fora d'Espanya, a Portugal són habituals les sardines, el xoriço i els ‘cops de porro’, mentre que a Andorra se celebra amb vi bullit i brou.
Al territori català, per celebrar la revetlla, és costum encendre una foguera des del moment en què es pon el sol fins que torna a sortir. Avui, a la taula, no hi pot faltar la família, els petards i una bona coca!
Bona revetlla de Sant Joan!