Llarga vida a les espècies!
Les espècies han jugat un paper molt especial en la història de la gastronomia. Aquestes petites joies aromàtiques, obtingudes de llavors, escorces, flors, fruits i arrels, no sols han enriquit la cuina, sinó que també han jugat un paper fonamental en el comerç, la cultura i la medicina al llarg dels segles.
A la cuina, les espècies són l'ànima de molts plats. Poden afegir calidesa, dolçor, picantor o frescor, i sovint s'utilitzen per equilibrar i potenciar sabors. Aquestes són algunes de les espècies més conegudes:
- Curri: Una barreja d'espècies originària de l'Índia, ideal per a plats de carn, peix o vegetals.
- Canyella: Amb el seu toc dolç i aromàtic, és perfecta per a postres, infusions i fins i tot guisats.
- Clau d'olor: Amb un sabor intens, s'utilitza sovint en marinades i plats de carn.
- Pebre negre: El rei de les espècies, imprescindible per donar profunditat a gairebé qualsevol plat.
- Orenga: Molt usada en plats mediterranis com pizzes i amanides, aporta un toc fresc i aromàtic.
- All en pols: Ideal per condimentar carns, sopes i guisats, amb un sabor intens i versàtil.
Les espècies continuen sent el reflex d'una història rica i d'una herència cultural que uneix continents i tradicions. Afegir-les a la cuina és una manera de viatjar sense sortir de casa, descobrint el poder transformador dels sabors.
A la Fira Mercat de Mercats vam tenir l’oportunitat d’apropar-nos a la marca d’espècies Specials de la mà d’un dels seus creadors: l’Arnau Paris, guanyador de Masterchef i col·laborador del programa Cuines de TV3. L’Arnau ens explica que la marca va nèixer amb l’objectiu de trencar amb la monotonia i l’avorriment al dia a dia a les cuines, i portar creativitat, diversió i nous sabors. “La cuina són emocions i ens porten a llocs desconeguts o coneguts (mares, àvies, infantesa…) quan menges recordes moments i són emocions”, afegeix.
És habitual que a la cuina tinguem moltes espècies a l’armari, però… sabem què fer amb elles?, com treure el màxim profit?, com convertir un avorrit arròs blanc en un plat original? L’Arnau ens explica que en altres cultures les espècies tenen molt protagonisme i entorns més sorprenents, com per exemple en les postres. “El gingebre és més antic que el pa amb tomàquet. El receptari català del segle XV ja apareix el gingebre en pols. Sempre hem estat molt connectats amb les espècies i hem de recuperar-les”.
Per això, avui et presentem dues receptes que et faran llepar els dits!
Figues amb iogurt i curri
Ingredients
- Figues madures
- Iogurt grec
- Curri
Preparació
- Aixafem figues madures - amb la pell inclosa - i fem una compota. Ho podem fer amb la forquilla o amb la batedora.
- Incorporem el curri en el iogurt grec. Fem servir aquest iogurt perquè té més greix i és més cremós.
- I ja podem muntar la copa: a la base incorporem la compota de figa, al mig iogurt grec amb curri i a dalt de tot 3 figues fermes tallades. Ho podem regar amb una mica més de curri.
Podem fer servir altres fruites per preparar aquestes postres, com per exemple el mango o el caqui. Si es fan servir fruites més àcides, ho haurem d’endolcir una mica amb estèvia o mel.
I per aprofitar al màxim la temporada dels aliments, l’Arnau ens recorda que la figa queda molt bé congelada, i així la podrem aprofitar durant tot l’any. Tot i que en descongelar-la perd la fermesa, és una gran idea fer-la ratllada per exemple com encenalls amb foie.
Pera picantona
Ingredients
- Pera conferència
- Oli d’oliva verge extra
- Nata per muntar
- Cajún
Preparació
- Pelem la pera, li traiem el cor i la tallem a dauets.
- Marquem la pera a la paella amb un rajolinet generòs d’oli d’oliva.
- A un recipient hermètic, posem nata per muntar i sacsegem amb energia. Es muntarà en uns segons!
- Reguem la pera amb nata i cajún i obtenim un plat dolç per la fruita, untuós per la nata i picant pel cajún.
Podem preparar-ho amb altres fruites que aguantin bé el saltat, com per exemple el préssec o la poma.