Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Llarga vida a les espècies!

dl., 13/01/2025 - 12:12
Arnau
etiquetes
Postres i dolços
categories
Receptes i consells

Les espècies han jugat un paper molt especial en la història de la gastronomia. Aquestes petites joies aromàtiques, obtingudes de llavors, escorces, flors, fruits i arrels, no sols han enriquit la cuina, sinó que també han jugat un paper fonamental en el comerç, la cultura i la medicina al llarg dels segles.
 

A la cuina, les espècies són l'ànima de molts plats. Poden afegir calidesa, dolçor, picantor o frescor, i sovint s'utilitzen per equilibrar i potenciar sabors. Aquestes són algunes de les espècies més conegudes:
 

  • Curri: Una barreja d'espècies originària de l'Índia, ideal per a plats de carn, peix o vegetals.
  • Canyella: Amb el seu toc dolç i aromàtic, és perfecta per a postres, infusions i fins i tot guisats.
  • Clau d'olor: Amb un sabor intens, s'utilitza sovint en marinades i plats de carn.
  • Pebre negre: El rei de les espècies, imprescindible per donar profunditat a gairebé qualsevol plat.
  • Orenga: Molt usada en plats mediterranis com pizzes i amanides, aporta un toc fresc i aromàtic.
  • All en pols: Ideal per condimentar carns, sopes i guisats, amb un sabor intens i versàtil.


Les espècies continuen sent el reflex d'una història rica i d'una herència cultural que uneix continents i tradicions. Afegir-les a la cuina és una manera de viatjar sense sortir de casa, descobrint el poder transformador dels sabors.

 

A la Fira Mercat de Mercats vam tenir l’oportunitat d’apropar-nos a la marca d’espècies Specials de la mà d’un dels seus creadors: l’Arnau Paris, guanyador de Masterchef i col·laborador del programa Cuines de TV3. L’Arnau ens explica que la marca va nèixer amb l’objectiu de trencar amb la monotonia i l’avorriment al dia a dia a les cuines, i portar creativitat, diversió i nous sabors. “La cuina són emocions i ens porten a llocs desconeguts o coneguts (mares, àvies, infantesa…) quan menges recordes moments i són emocions”, afegeix.
 

És habitual que a la cuina tinguem moltes espècies a l’armari, però… sabem què fer amb elles?, com treure el màxim profit?, com convertir un avorrit arròs blanc en un plat original? L’Arnau ens explica que en altres cultures les espècies tenen molt protagonisme i entorns més sorprenents, com per exemple en les postres. “El gingebre és més antic que el pa amb tomàquet. El receptari català del segle XV ja apareix el gingebre en pols. Sempre hem estat molt connectats amb les espècies i hem de recuperar-les”. 

 

arnau

 

Per això, avui et presentem dues receptes que et faran llepar els dits!

 

Figues amb iogurt i curri

Ingredients

  • Figues madures
  • Iogurt grec
  • Curri

 

Preparació

  • Aixafem figues madures - amb la pell inclosa - i fem una compota. Ho podem fer amb la forquilla o amb la batedora. 
  • Incorporem el curri en el iogurt grec. Fem servir aquest iogurt perquè té més greix i és més cremós. 
  • I ja podem muntar la copa: a la base incorporem la compota de figa, al mig iogurt grec amb curri i a dalt de tot 3 figues fermes tallades. Ho podem regar amb una mica més de curri. 

 

Podem fer servir altres fruites per preparar aquestes postres, com per exemple el mango o el caqui. Si es fan servir fruites més àcides, ho haurem d’endolcir una mica amb estèvia o mel.

 

I per aprofitar al màxim la temporada dels aliments, l’Arnau ens recorda que la figa queda molt bé congelada, i així la podrem aprofitar durant tot l’any. Tot i que en descongelar-la perd la fermesa, és una gran idea fer-la ratllada per exemple com encenalls amb foie. 

 

arnau

 

Pera picantona

 

Ingredients

  • Pera conferència
  • Oli d’oliva verge extra
  • Nata per muntar
  • Cajún

 

Preparació

  • Pelem la pera, li traiem el cor i la tallem a dauets.  
  • Marquem la pera a la paella amb un rajolinet generòs d’oli d’oliva. 
  • A un recipient hermètic, posem nata per muntar i sacsegem amb energia. Es muntarà en uns segons!
  • Reguem la pera amb nata i cajún i obtenim un plat dolç per la fruita, untuós per la nata i picant pel cajún. 

 

Podem preparar-ho amb altres fruites que aguantin bé el saltat, com per exemple el préssec o la poma. 

 

arnau

 

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Logo de l'Ajuntament de Barcelona
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal