Llegums de mil maneres!
Avui és el Dia Mundial dels Llegums! Llenties, pèsols, cigrons, faves, soja... avui toca celebrar-los tots!
Dins del regne vegetal, els llegums són els aliments que aporten més proteïna. Són rics en midó, en fibra, en calci, en fòsfor, potassi, magnesi, iode i ferro, i són una gran font de vitamina B.
A banda de menjar-les en estofats, podem explorar moltes altres formes de consumir-ne per no caure en la monotonia! Us en presentem algunes:
- Amanides de llegums: a l'estiu podem fer amanides fredes amb cigrons o llenties i, a l'hivern, les podem fer acompanyades de verdures al forn o al vapor.
- Hummus de cigrons: amb l'hummus, els cigrons han tingut una segona vida! Aquest aperitiu és d'allò més popular i ha conquistat als qui no acostumaven a consumir-los sense estar triturats. Preparar-ne un és ben fàcil: només necessites cigrons, oli d'oliva verge extra, llavors de sèsam torrat, aigua, un gra d'all, sal i suc de llimona. Ho triturem tot fins a obtenir una massa semi homogènia abans d'afegir-hi l'oli i, un cop incorporat, ho continuem triturant uns minuts. Llest! Tan senzill com això!
- Hamburgueses/mandonguilles vegetals: són una bona opció per als vegetarians i vegans, ja que són una font important de proteïna. Es poden utilitzar tota classe de llegums: mongetes blanques, llenties, cigrons, tofu (soja). Hi pots afegir verdures i espècies perquè tingui encara més gust. Pel que fa a les mandonguilles, és ideal afegir-hi farina.
- Salsa: també per als vegetarians, és una bona opció preparar la salsa bolonyesa amb llenties en lloc de carn picada, o bé amb soja texturitzada.
- Falàfel: consisteix en una barreja triturada de cigrons amb ceba, all i diferents espècies. Es fregeix en oli abundant i s'acostuma a servir amb pa de pita o salsa de iogurt.
Us animeu a provar alguna d'aquestes idees? Si preferiu consumir els llegums ja preparats, a comerços com Cuinats Josep, al Mercat de Santa Caterina, hi trobareu plats deliciosos!