L’oliva té un nou lloc a la cuina
Les olives sempre han estat de moda en el mercat gastronòmic del vermut, ja que és l’aperitiu típic i irresistible d’Espanya. I és aquest fruit és l’essència de tota una dieta i de tota una cultura.
Però les olives són més que aquell aperitiu que, amanit o no, gaudim abans d’un dinar o com a tapa en un bar. Així, els dies en què només se servien com a tapa en el típic bol de fang queden enrere, i cada vegada són més els usos que la gastronomia dóna a aquest producte.
Per això, avui et portem alguns plats, on grans xefs reinventen l’oliva compartint les seves receptes d’autor, alguna més assequible que altres per reproduir a casa:
- Gaspatxo d’olives de Gordal i sopa d’herbes i ametlles: Pepe Rodríguez, xef executiu del restaurant El Bohío -una estrella Michelin-, situat a Illescas (Toledo), proposa un plat on l’oliva està al centre d’una preparació tan tradicional com el gaspatxo. Aquest plat també s’acompanya amb una escuma d’all blanc i una oliva mimètica feta amb mantega.
- Oliva negra hojiblanca i coliflor: El cuiner Diego Guerrero proposa un petit joc al reinterpretar dos elements ben coneguts: la coliflor i el praliné, el qual en aquest plat surt de l’àmbit dolç per donar-li el protagonisme a l’oliva negre, aprofitant la seva saludable grassa natural.
- Pesto d'oliva camamilla amb tàrtar de gamba blanca i rovell d'ou de guatlla: La xef andalusa Pepa Muñoz ha volgut inspirar-se en la seva terra i la cultura olivarera de la seva regió rememorant sabors i productes de la seva infància. Amb la gamba de Huelva com coprotagonista, l'oliva convertida en pesto rememora el típic amaniment andalús que a cada casa es fa de forma diferent, i el rovell de guatlla homenatja el sol d'Andalusia sota el qual creixen les seves oliveres.
- Olives camamilla, carxofes i caviar intercanvi: Ricard Camarena ha volgut canviar el paradigma habitual de l'oliva equiparant-la a altres productes de luxe, com la carxofa o el caviar, donant-li a tot el mateix protagonisme.
Així doncs, el sabor i les propietats de l’oliva han fet que professionals i amants de la cuina hagin volgut ampliar les seves fronteres culinàries, donant-li la volta a aquest pilar de la dieta mediterrània. A partir d’avui, l’oliva també pot ser la protagonista d’un plat!