L’ou: el bàsic de la cuina per excel·lència
Avui, Dia Mundial de l’Ou, volem fer memòria de tots els beneficis que ens aporta l’ou i també proposar-vos un seguit de plats que van més enllà de la truita i l’ou ferrat. Així que, amants de l’ou, prepareu-vos per arremangar-vos les mànigues i passar unes hores a la cuina!
Parlant de les seves propietats, l’ou aporta un alt nivell de proteïnes d’alt valor biològic i fàcils de digerir i un gran nombre de vitamines i minerals. A més, el rovell conté greixos saludables i és una font d’antioxidants. A la cuina, l’ou exerceix diferents funcions: la coagulant, l’escumant, l’emulsionant, la colorant, l’aromatitzant, l’anticristalitzant i l’aglutinant.
En l’actualitat, segons la FAC (Federació Avícola Catalana), el 92% dels ous que es consumeixen a tot el món i el 97% dels que es consumeixen a Espanya són de gallina. La resta d’aus que més s’han criat per la producció d’ous en l’època moderna són la guatlla, l’ànega, l’oca, el colom, la pintada, el faisà i l’estruç. La mida dels ous està directament relacionada amb les dimensions de l’au, per això trobem ous de mides ben diferents. En general, un ou pot aportar un 13% del seu pes de proteïna, present especialment a la clara i també al rovell, i un 10% de greixos, que es troben al rovell.
Aquí us deixem un seguit de propostes que us poden servir d’inspiració per celebrar el Dia Mundial de l’Ou a la cuina!
- Quiche d'espinacs: una forma deliciosa de gaudir dels ous és preparant quiches. A més, si t'agrada la pasta de full, pots optar per substituir la pasta brisa per una làmina rodona de pasta de full. Et quedarà també un deliciós pastís d'espinacs.
- Flam d’ou: un clàssic deliciós! Hi ha moltes classes de flams fets amb ous i llet, com el de xocolata blanca o el de galetes.
- Ous farcits: us suggerim un clàssic, els ous farcits de tonyina, tot i que hi ha mil maneres diferents i possibles d’elaborar farcits segons els teus gustos personals.
- Ous poché amb mongetes verdes: un plat fàcil, ràpid i atractiu! Si no us agrada que el rovell de l'ou es desfaci i caigui sobre les mongetes, deixa el saquet de paper film el doble de temps a l’olla. Al teu gust!
- Truita de carabassó i pebrots: per sortir una mica de la truita de patates tradicional, us proposem una truita de carabassó i pebrots del piquillo (òbviament també amb patata). Una delícia!