“Menja bé i viu millor” amb l'alumnat de l’Institut dels Aliments de Mercabarna
Sabies que triar aliments de temporada i de proximitat pot contribuir a millorar la situació climàtica? Això és el que van demostrar cinc alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior en dietètica i nutrició de l’Institut dels Aliments de Mercabarna, que van oferir als assistents del Petit Mercat de Mercats el taller “Menja bé i viu millor”, una activitat centrada en tres receptes de la temporada de primavera, sostenibles i basades en aliments de proximitat.
Els joves, que participen en el projecte “De la Terra al plat”, l’objectiu del qual és aconseguir una alimentació saludable i sostenible des del camp fins a arribar al nostre plat, van presentar un menú pensat per aquesta temporada de primavera, 100% sostenible i inspirat en receptes tradicionals de Catalunya. Tal com van explicar durant la seva presentació, “l’alimentació sostenible no és una moda, sinó una necessitat pel planeta”.
De primer, crema de pèsols amb menta i oli d’oliva verge extra de les Garrigues
Els pèsols són una font de proteïnes vegetals i contenen fibra que ajuda a regular el trànsit intestinal. Per preparar aquesta crema, es necessiten 500 grams de pèsols, 1 ceba de Figueres, 1 patata petita de Prades, 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra, 1 branca de menta, aigua o brou vegetal i sal i pebre al gust. Per elaborar-la, cal seguir els següents passos:
- Rentar bé els ingredients
- Tallar la ceba i la patata a daus per facilitar-ne la cocció
- En una cassola, sofregir a foc mitjà la ceba amb 3 cullerades d’oli d’oliva durant cinc minuts, o fins que estigui feta
- Afegir la patata i els pèsols i remenar durant un parell de minuts
- Afegir l’aigua o el brou vegetal i coure a foc mitjà durant 15-20 minuts fins que la patata estigui tova i els pèsols estiguin ben cuits. Abans de triturar, afegir les fulles de menta
- Triturar amb la batedora fins a aconseguir una crema suau i fina
- Afegir sal i pebre al gust i servir la crema amb un raig d’oli

De segon, mandonguilles vegetals amb samfaina
Aquesta elaboració és una adaptació vegetal de les clàssiques mandonguilles amb sípia, canviant l’acompanyament per una samfaina, que aporta una gran varietat d’antioxidants. Per preparar les mandonguilles, es necessiten 150 grams de llentilles cuites, 1 gra d’all pelat, 3 o 4 cullerades de farina d’arròs, oli d’oliva verge extra, sal i pebre al gust (també es poden utilitzar altres espècies al gust) i julivert fresc (opcional). A partir d’aquests ingredients:
- Tallem les verdures i les triturem fins que quedi una massa homogènia
- En un bol, barregem la massa base amb 1 cullera d’oli d’oliva fins que sigui manejable. Afegim també farina d’arròs perquè no s’enganxi
- Anem agafant trossos de la massa i els donem forma de mandonguilla amb les mans
- Un cop tenen la forma, les deixem reposar a la nevera durant 15 minuts
- Després, toca cuinar les mandonguilles: es poden fer al forn (15 minuts a 180 °C, girant-les a la meitat del temps) o a la paella (amb una mica d’oli fins que estiguin daurades per fora)
Per la samfaina, necessitarem 1 ceba de Figueres, 1 pebrot vermell, 1 albergínia, 1 carabassó, 3 o 4 tomàquets vermells, oli d’oliva verge extra i sal al gust. La preparació és la tradicional.

Per últim, maduixes amb crema d’ametlles
La millor manera d’acabar amb aquest menú saludable i de proximitat són uns bons postres, que combinin dolçor i salut de la millor manera: unes maduixes amb crema d’ametlles. Les maduixes, del Maresme, són riques en vitamina C i tenen poder antioxidant, mentre que la crema d’ametlles és una alternativa saludable a la clàssica nata. A més, en utilitzar beguda d’ametlles per fer-la, s’eviten els làctics i s’aprofiten les proteïnes i els greixos saludables que aporta l’ametlla.
Què necessitarem per elaborar aquesta delícia? 250 grams de maduixes fresques, 200 mil·lilitres de beguda d’ametlles sense sucre (no obligatori, però preferible), midó de blat (per fer la crema), ametlles picades (per decorar) i 1 cullerada de mel (opcional). Els passos a seguir són els següents:
- Tallar i preparar les maduixes
- Per fer la crema: escalfar la beguda d’ametlles en una cassola, sense que arribi a bullir
- Afegir el midó i diluir-lo
- Remenar fins que la crema tingui la textura desitjada
- Endolcir amb mel (opcional)
- Combinar la crema amb les maduixes i afegir ametlles picades per decorar (opcional)

Aquest menú està pensat per ser saludable i accessible, alhora que fomenta un tipus de cuina que cuida el nostre cos, però també el planeta, perquè lluita contra el malbaratament alimentari. Té productes de temporada, de proximitat (fet que redueix la petjada de carboni), redueix el consum animal i aposta pel vegetal. Fomentar l’alimentació sostenible és una necessitat, ja que no només té beneficis pel nostre cos, sinó que també pel medi ambient, per la societat i pel comerç local. Què millor que menjar saludable amb aliments de qualitat dels nostres mercats?
