Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

“Menja bé i viu millor” amb l'alumnat de l’Institut dels Aliments de Mercabarna

dt., 27/05/2025 - 07:45
Institut dels Aliments
etiquetes
Primavera
categories
Receptes i consells

Sabies que triar aliments de temporada i de proximitat pot contribuir a millorar la situació climàtica? Això és el que van demostrar cinc alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior en dietètica i nutrició de l’Institut dels Aliments de Mercabarna, que van oferir als assistents del Petit Mercat de Mercats el taller “Menja bé i viu millor”, una activitat centrada en tres receptes de la temporada de primavera, sostenibles i basades en aliments de proximitat.

 

Els joves, que participen en el projecte “De la Terra al plat”, l’objectiu del qual és aconseguir una alimentació saludable i sostenible des del camp fins a arribar al nostre plat, van presentar un menú pensat per aquesta temporada de primavera, 100% sostenible i inspirat en receptes tradicionals de Catalunya. Tal com van explicar durant la seva presentació, “l’alimentació sostenible no és una moda, sinó una necessitat pel planeta”. 

 

Institut dels Aliments


De primer, crema de pèsols amb menta i oli d’oliva verge extra de les Garrigues

 

Els pèsols són una font de proteïnes vegetals i contenen fibra que ajuda a regular el trànsit intestinal. Per preparar aquesta crema, es necessiten 500 grams de pèsols, 1 ceba de Figueres, 1 patata petita de Prades, 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra, 1 branca de menta, aigua o brou vegetal i sal i pebre al gust. Per elaborar-la, cal seguir els següents passos:

 

  1. Rentar bé els ingredients
  2. Tallar la ceba i la patata a daus per facilitar-ne la cocció
  3. En una cassola, sofregir a foc mitjà la ceba amb 3 cullerades d’oli d’oliva durant cinc minuts, o fins que estigui feta
  4. Afegir la patata i els pèsols i remenar durant un parell de minuts
  5. Afegir l’aigua o el brou vegetal i coure a foc mitjà durant 15-20 minuts fins que la patata estigui tova i els pèsols estiguin ben cuits. Abans de triturar, afegir les fulles de menta
  6. Triturar amb la batedora fins a aconseguir una crema suau i fina
  7. Afegir sal i pebre al gust i servir la crema amb un raig d’oli

 

Institut dels Aliments


De segon, mandonguilles vegetals amb samfaina

 

Aquesta elaboració és una adaptació vegetal de les clàssiques mandonguilles amb sípia, canviant l’acompanyament per una samfaina, que aporta una gran varietat d’antioxidants. Per preparar les mandonguilles, es necessiten 150 grams de llentilles cuites, 1 gra d’all pelat, 3 o 4 cullerades de farina d’arròs, oli d’oliva verge extra, sal i pebre al gust (també es poden utilitzar altres espècies al gust) i julivert fresc (opcional). A partir d’aquests ingredients:

 

  1. Tallem les verdures i les triturem fins que quedi una massa homogènia
  2. En un bol, barregem la massa base amb 1 cullera d’oli d’oliva fins que sigui manejable. Afegim també farina d’arròs perquè no s’enganxi
  3. Anem agafant trossos de la massa i els donem forma de mandonguilla amb les mans
  4. Un cop tenen la forma, les deixem reposar a la nevera durant 15 minuts
  5. Després, toca cuinar les mandonguilles: es poden fer al forn (15 minuts a 180 °C, girant-les a la meitat del temps) o a la paella (amb una mica d’oli fins que estiguin daurades per fora)

 

Per la samfaina, necessitarem 1 ceba de Figueres, 1 pebrot vermell, 1 albergínia, 1 carabassó, 3 o 4 tomàquets vermells, oli d’oliva verge extra i sal al gust. La preparació és la tradicional.

 

Institut dels Aliments


Per últim, maduixes amb crema d’ametlles

 

La millor manera d’acabar amb aquest menú saludable i de proximitat són uns bons postres, que combinin dolçor i salut de la millor manera: unes maduixes amb crema d’ametlles. Les maduixes, del Maresme, són riques en vitamina C i tenen poder antioxidant, mentre que la crema d’ametlles és una alternativa saludable a la clàssica nata. A més, en utilitzar beguda d’ametlles per fer-la, s’eviten els làctics i s’aprofiten les proteïnes i els greixos saludables que aporta l’ametlla.

 

Què necessitarem per elaborar aquesta delícia? 250 grams de maduixes fresques, 200 mil·lilitres de beguda d’ametlles sense sucre (no obligatori, però preferible), midó de blat (per fer la crema), ametlles picades (per decorar) i 1 cullerada de mel (opcional). Els passos a seguir són els següents:

 

  1. Tallar i preparar les maduixes
  2. Per fer la crema: escalfar la beguda d’ametlles en una cassola, sense que arribi a bullir
  3. Afegir el midó i diluir-lo
  4. Remenar fins que la crema tingui la textura desitjada
  5. Endolcir amb mel (opcional)
  6. Combinar la crema amb les maduixes i afegir ametlles picades per decorar (opcional)

 

Institut dels Aliments

 

Aquest menú està pensat per ser saludable i accessible, alhora que fomenta un tipus de cuina que cuida el nostre cos, però també el planeta, perquè lluita contra el malbaratament alimentari. Té productes de temporada, de proximitat (fet que redueix la petjada de carboni), redueix el consum animal i aposta pel vegetal. Fomentar l’alimentació sostenible és una necessitat, ja que no només té beneficis pel nostre cos, sinó que també pel medi ambient, per la societat i pel comerç local. Què millor que menjar saludable amb aliments de qualitat dels nostres mercats?

 

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal