Nyam, nyam, quin dia més bo!
Fanàtics de la xocolata negra, alegreu-vos, avui pot ser que sigui el vostre nou dia preferit! No ens hem de confondre amb el dia internacional de la xocolata, que se celebra el 13 de setembre. Aquest dia es recorda el naixement de Roald Dahl, escriptor i novel·lista britànic que és conegut per obres com Matilda o Les Bruixes, però sobretot per Charlie i la fàbrica de xocolata.
Per altra banda, la xocolata negra es reivindica avui, l’1 de febrer! Es desconeix l’origen de l’efemèride, però l‘objectiu és enaltir les propietats positives tant per la salut com pel benestar d’aquesta delícia, a més de fer homenatge a la seva història i repercussió cultural.
Els estudis suggereixen que les cultures mesoamericanes que el 1400 abans de Crist ja fermentaven els grans de cacau i els servien com a beguda alcohòlica, és a dir, com una cervesa! De fet, la paraula chocolātl, que prové del Nahuátl, vol dir “aigua amarga”. Era considerada un producte de gran valor i molt apreciat per la noblesa.
Amb l’arribada dels espanyols el 1492, les expedicions de tornada a Europa van servir per escampar el producte pel continent.
Però, a més de ser deliciosa, què ens aporta? Alícia Aguilar, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, explica: “Hi ha treballs que suggereixen els efectes beneficiosos del cacau en la salut cardiovascular de les persones, a causa de l'alt contingut que té en polifenols (flavonoides i procianidines) i el seu paper com a antioxidant, antiplaquetari i antiinflamatori”. A més a més, la xocolata negra redueix el nivell de sucre a la sang i ens provoca un benestar mental i emocional per la feniletilamina.
És ben sabut que la xocolata negra és més saludable que la que duu llet o la blanca, però per què? Pel sucre, es clar! Quan busquem una xocolata, és preferible que en busquem una amb alta concentració de cacau (més del 70%, com més millor) i baixa de sucres! Però ara direu: “Uf, però que amarga, no? Exacte! Si consumim una tauleta de xocolata diària (100 grams – aproximadament unes 500 kcal) en dues setmanes augmentarem un quilo de pes. Com que és tan amarga no en menjarem massa. Però, si voleu una mica de dolçor natural a la vostra vida, ho podem combinar amb panses.
On podeu trobar aquesta xocolata? Avui us recomanem el comerç Vidal Pons, on tenen una pila de productes deliciosos: fruita, caramels, llaminadures… i xocolata! Podeu trobar-los al Mercat de la Boqueria, al seu web o bé podeu seguir-los a Instagram!