Oportunitats de futur: la importància de mantenir viva la vida dels mercats
Barcelona Activa, en col·laboració amb Mercabarna, la Fundació Intermèdia i l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), ha celebrat la cinquena edició de la formació "Oportunitats professionals als mercats municipals i el comerç de proximitat". Aquesta iniciativa té com a objectiu principal fomentar l'orientació, la capacitació professional i inserció laboral dels joves d'entre 18 i 29 anys en els àmbits de carnisseria, xarcuteria, peixateria, fruiteria, alimentació veggie i altres productes de mercat.
L’acció també ha comptat amb el suport de dels gremis del sector de l'alimentació: Gremicarn (Gremi de carnissers, cansaladers xarcuters de Barcelona i comarques), el Gremi de carnissers xarcuters i aviram de Barcelona i comarques, el Gremi Provincial de detallistes de fruites i hortalisses de Barcelona i el Gremi de Peixaters de Catalunya.
Durant la visita al Mercat de la Concepció, els estudiants han tingut l'oportunitat d'endinsar-se en la vida pròpia del mercat de la mà de Pilar Gomà, gerent de l'associació de comerciants del mercat. La visita ha inclòs un recorregut per les instal·lacions, on els estudiants han pogut conèixer el moll de càrrega i descàrrega i comprendre la seva importància en el funcionament diari del mercat.
A més, els estudiants de peixateria han visitat l'establiment Sunta Peixaters - regentada per la cinquena generació d'aquesta família-. Allà, la seva propietària, l’Elisenda, ha explicat als joves les noves tendències i canvis en els hàbits de consum. Així, per exemple, ha destacat l'increment de clients que prefereixen productes ja tallats i envasats i la compra en línia a través de WhatsApp. També ha subratllat la importància de saber triar els productes que s'ofereixen a la parada, primar la qualitat i apostar per la diversitat.
D’altra banda, els estudiants de carnisseria i xarcuteria han visitat l'establiment Carns Cinta - Tradició i Modernitat, on han pogut parlar amb la Yolanda i la Cinta, propietàries de l'establiment. Allà els estudiants han tingut l'oportunitat de conèixer de primera mà el procés de tall i desossament del xai. A més a més, la Yolanda i la Cinta els han explicat que per ser un bon carnisser es necessiten aptituds com l'ordre, la precisió i la neteja, però també habilitats especials per atendre el públic - tant de manera presencial com telefònica-.
Durant la visita al mercat, s'ha tingut l'oportunitat de parlar amb la Carla Almendro, orientadora del grup de joves de peixateria. Ha comentat que els joves tenen molt interès per trobar una formació que els doni una sortida laboral. "Els agrada molt el que fan perquè veuen que hi ha sortides laborals i oportunitats".
La Carla considera que els estudiants que volen fer aquesta formació han de tenir passió per l'ofici i per l'atenció al client: "a més de les competències bàsiques com el compromís, la responsabilitat i el treball en equip que es treballen des de l'inici del curs fins que acaben”. Durant aquest procés la funció de la tutora contribueix a l'assoliment dels objectius del pla de treball del o de la jove. Representa l'eix vertebrador del procés, acompanyant, donant suport en el seu desenvolupament i millora professional i facilitant la transició i el seguiment cap al mercat del treball.
També s’ha tingut l’oportunitat de parlar amb Loli Abascal, orientadora del grup de joves de carnisseria i elaboracions. Ens ha explicat que aquesta formació va començar perquè es va posar de manifest la necessitat de professionalitzar el sector, i s’ha alegrat perquè "hi ha moltes persones que troben feina tot just en acabar la formació".
Parlem amb l’Astrid Martínez, una de les alumnes en el curs de peixateria. Ella es va començar a interessar per aquest ofici visitant els mercats i veient la passió de molts paradistes per la seva feina. "Sempre m’ha agradat l’atenció al client", afegeix.
Durant el curs, l’Astrid, juntament amb els seus companys, ha après moltes tècniques i conceptes. "En aquest curs també et treus el carnet de carretons, i la veritat és que és una formació molt completa on aprens moltes coses". Una de les seves activitats preferides durant el curs és l’elaboració de preparats: "aprens a preparar hamburgueses, tàrtar de salmó, cebiche… molts plats que pots compartir amb la teva família".
D’altra banda, també s’ha tingut l’oportunitat de parlar amb en Leyver Freire, estudiant del curs de carnisseria i xarcuteria, on ja han iniciat algunes activitats i tallers d’elaboració i preparació de la carn per introduir els alumnes en el sector. "El que més m’ha sorprès dels tallers és la varietat d’elaborats que es poden arribar a fer", diu Leyver. Anima a totes les persones interessades a començar el curs perquè és "una oportunitat de futur, és important mantenir viva la vida dels mercats".
I és que tant l’Astrid com en Leyver es veuen guanyant experiència i, en uns anys, sent propietaris de la seva pròpia parada!