Pa amb tomàquet: el clàssic que mai falla
El pa amb tomàquet és un imprescindible de la gastronomia catalana que no pot faltar mai a taula. Tan senzill com conegut, es pot preparar durant tot l’any, sigui com a plat principal o com a acompanyament. La seva virtut rau precisament en la senzillesa: només cal una llesca de pa, un tomàquet de penjar, una mica de sal i oli d’oliva. El resultat? Una delícia que combina amb gairebé qualsevol plat!
Amb motiu de la celebració de la Diada, que commemora la caiguda de Barcelona davant les tropes borbòniques el 1714 després d’un llarg setge, avui us expliquem l’origen d’un dels plats que millor representa la gastronomia i la identitat catalana.
Hi ha diverses teories sobre l’origen del pa amb tomàquet. Alguns diuen que és una evolució del pa amb oli d’oliva, un àpat que ja es consumia a l’antiga Grècia, al qual es va incorporar el tomàquet. La primera referència escrita al pa amb tomàquet tal com el coneixem avui data del 1884, i assenyala que les antigues granges catalanes ja tenien el costum d’untar el pa dur amb ingredients com el tomàquet o l’oli per estovar-lo.
Altres versions també afirmen que el pa amb tomàquet podria haver nascut a París (en una publicació catalana de finals del segle XIX, l’autor afirma que és a la ciutat francesa on tasta aquest pa amanit amb tomàquet i oli), o que podrien haver estat treballadors murcians emigrats a Barcelona els qui haurien introduït aquesta manera de preparar el pa. Sigui com sigui, tot apunta a un origen vinculat a l’entorn rural català… però, com passa amb molts clàssics, hi ha teories per donar i per vendre!
Per gaudir d’un pa amb tomàquet deliciós, la qualitat dels ingredients és clau:
- Un pa de pagès: que sigui cruixent per fora i suau per dins. Si sou puristes de la tradició, podeu utilitzar pa d’uns dies enrere per estovar-lo amb el tomàquet i l’oli.
- Tomàquets de penjar: són la millor varietat per la seva polpa gustosa.
- Oli d’oliva verge extra. Imprescindible per donar-li un toc especial i gustós.
- Sal marina, preferiblement gruixuda: amb només un polsim n’hi haurà prou per aconseguir un resultat exquisit.
El pa amb tomàquet és molt més que una combinació de quatre ingredients: és un símbol d’identitat i cultura catalana que ha traspassat fronteres. Pot ser una recepta senzilla, però deliciosa!
No dubteu a visitar els mercats de Barcelona per aconseguir els millors ingredients i preparar un pa amb tomàquet de primera!
