Padrins i padrines, és època de mones de Pasqua!
Les mones de Pasqua són un dolç típic de la Setmana Santa, especialment a Catalunya. Aquestes creacions delicioses tenen una llarga tradició que es remunta a l'època romana.
Es creu que l'origen de les mones de Pasqua es troba al costum dels romans d'oferir ous com a símbol de fertilitat i renovació durant la primavera. Amb el temps, la tradició es va estendre per tot Europa i es van anar afegint nous ingredients i formes als ous de Pasqua.
Les mones de Pasqua tenen una gran importància en la celebració de la Setmana Santa. Fa molts anys que hi ha la tradició que els padrins regalin als fillols una mona com a símbol d'apadrinament. La més tradicional consisteix en una massa similar al brioix amb un ou dur al mig, encara que ara, el que més s’acostuma a demanar, és la clàssica, farcida de melmelada de préssec i coberta de gema i fruita confitada; la sara, farcida de melmelada i coberta de mantega i trossets d’ametlla, i la de trufa, també amb melmelada per dins i coberta de trufa de xocolata i encenalls de xocolata. S’hi solen incloure figures de xocolata o joguines com a regal per als infants.
A banda de la mona en forma de pastís i amb l’ou al centre, també són molt populars les figures de xocolata, que són pràcticament escultures! N’hi ha en forma d’ou, però cada vegada es va innovant més en la seva forma i decoració: personatges d’animació, bosses de mà, videoconsoles, animalons, etc.
Avui hem fet un recorregut per diversos mercats per conèixer les seves varietats de mones! Comencem al Mercat de la Mercè, a Cal Moliné on en tenen de nata i de trufa. A més, també elaboren galetes artesanes amb motius de Pasqua (conillets, ous, pollets…).
Seguim al Mercat d’Horta, on la Susana, d’Ous Susana, ofereix un gran repertori de figures de xocolata per celebrar aquesta tradició: eines de jardineria, pintallavis, dracs, vaquetes… Ous de xocolata de mil formes diferents entre els ous clàssics!
Continuem el recorregut al Mercat de la Concepció, al Forn Pastisseria L’Eixample, on també ens han deixat sense paraules amb les seves originals figures (pops, tortugues, gossets, conills, porquets…). A la seva parada hi trobareu tota la fauna possible amb un gust deliciós de xocolata! Fins i tot, un Baby Yoda! A més, a la pastisseria elaboren també mones de xocolata, sara i gema amb fruita, com aquestes que ens ensenya l’Olga!
Acabem el matí al Forn de Sant Tirs del Mercat de l’Abaceria, on podreu trobar petites mones quadrades de tres gustos diferents: de gema amb xocolata per dins, fruita confitada i ametlla crocant als costats; de xocolata amb encenalls també de xocolata als laterals i de crema Xantillí (nata muntada ensucrada i perfumada amb vainilla) amb làmines d’ametlla als costats. Totes elles amb un ou coronant el pastís! A Sant Tirs, que també té parada al Mercat del Llibertat, tenen a més colombes de Pasqua (coloms de Pasqua en italià), un dolç típic de Setmana Santa a Itàlia que consisteix en una massa fermentada de pa dolç, enriquida amb ous, sucre i mantega. Com a curiositat, la Nines ens explica que recomanen començar-la a menjar per la cua perquè doni bona sort.
Se us ha fet la boca aigua, oi? Doncs aquest dissabte correu als mercats a recollir la vostra mona! Als vostres fillols i filloles els hi encantaran!