Parlem de malbaratament alimentari!
En el marc de la Fira Mercat de Mercats, vam parlar sobre malbaratament alimentari amb Oriol Dolader, cap de logística de la Fundació Banc dels Aliments, que ens va explicar com combaten aquesta problemàtica des de l’entitat.
El Banc dels Aliments de Barcelona és una fundació privada sense ànim de lucre fundada el 1987 amb l’objectiu de recuperar els excedents alimentaris i adquirir productes bàsics per distribuir-los entre les persones que no disposen d’una alimentació suficient, segura i saludable. Compten amb dos eixos d’acció: la sostenibilitat (reducció del malbaratament alimentari) i la solidaritat (dret a l’alimentació universal).
Quan llancem aliments, malbaratem l’energia, el sòl i l’aigua que s’han utilitzat per produir-los, transformar-los i distribuir-los, a més de gastar energia per destruir-los.
Des de la Fundació Banc dels Aliments, disposen de diferents programes de recuperació d’excedents de tots els sectors de la producció agroalimentària. Avui us en fem cinc cèntims!
- Transformació de la fruita sobrant en sucs, amb l’ajuda de subvencions de la Generalitat. D’aquesta manera, el pagès tampoc hi perd diners.
- Recuperació i aprofitament d’aliments procedents de la indústria alimentària.
- Recuperació de minves als supermercats i mercats municipals.
- Recollida de producte fresc de Mercabarna.
- Recollida d’aliments cuinats però no servits de la restauració, fires i altres esdeveniments.
Reaprofitar aliments és contribuir a la sostenibilitat!
L’Oriol Dolader ens va donar una xifra que potser molts no coneixeu: el 58% del malbaratament alimentari es produeix a casa. Es tracta de menjar que s’ha fet malbé o ha caducat (48,6%), menjar retornat de la taula amb parts no separables (25%), menjar preparat però no servit al plat (15,9%), pa sec (6,8%) i menjar en bon estat que no es menja (3,7%).
Els pròxims 24 i 25 de novembre es posa en marxa una nova edició del Gran Recapte d’Aliments, que s’allargarà fins al 30 de novembre per a les donacions econòmiques. Es comptarà amb 1.800 punts de recollida i amb uns 25.000 voluntaris.