Què es menja arreu del món per Tots Sants?
Els dies de finals del mes d’octubre i principi de novembre són dies marcats per la tradició i les festivitats en diferents parts del món: Tots Sants, Halloween o el Dia dels Morts són alguns exemples de com se celebra de manera diferent el culte als morts o difunts. Tot i això, malgrat tenir algunes semblances, cadascuna d’aquestes festes es distingeix pels seus propis costums, especialment culinaris.
A Catalunya, amb la Castanyada, són típics els panellets, les castanyes, els moniatos o el moscatell, però cada indret del món té les seves tradicions culinàries per celebrar aquesta data tan especial. Avui us n’ensenyarem algunes!

Irlanda
Una de les elaboracions més típiques és el bambrack, un pa amb passes i fruites confitades dins del qual s’afegeixen petits objectes abans de posar-lo al forn: un anell, pèsol, un tros de tela o una moneda. Segons l’objecte que toqui, significarà una cosa o una altra -a l’estil del Tortell de Reis-. El resultat és un pa de brioix amb un gust especiat i dolç que carrega molt simbolisme.
Mèxic
El pan de muerto és, sens dubte, un dels protagonistes gastronòmics de la celebració del Dia dels Morts a Mèxic. Aquest pa dolç és un dels elements tradicionals que es col·loquen sobre l’altar dels morts com a ofrena per alimentar les ànimes dels éssers estimats, que durant les festivitats retornen des de l’altre món per visitar les seves famílies. La forma tradicional d’aquest pa és rodona i petita, decorat amb trossos allargats de massa per sobre que representen els ossos. Després de passar pel forn, es cobreix amb sucre o canyella.

Itàlia
Els ossa dei morti (ossos dels difunts) són uns dels dolços més típics de la celebració de Tots Sants a Itàlia. Es tracta de tota mena de galetes, pastissos i torrons que es preparen que tenen forma d’ossos. Amb l’objectiu de simular els ossos humans, són dolços durs i difícils de mastegar, però plens de sabor.
Portugal
A Portugal el Pao de deus (pa de déu) és una elaboració molt vinculada a la celebració de Tots Sants. Es tracta d’un brioix recobert d’ou i coco que es pot trobar a la majoria de les pastisseries del país, especialment en aquestes dates.
Els Estats Units
Per Halloween no poden faltar les Candy Apples (pomes banyades en caramel), presents a moltes fires. És una elaboració senzilla: la fruita sencera coberta d’una capa de sucre de caramel, amb un pal entremig perquè sigui fàcil de subjectar, i, de vegades, recoberta d’anous.

Canadà
Igual que als Estats Units, la carabassa és un element vital per Halloween. No només serveix de decoració, un cop tallada i buidada, per espantar els visitants que fan el clàssic trick or treat, sinó que també és tradicional utilitzar les parts sobrants per fer pastís de carabassa o torrar les llavors al forn.

