Per què ha pujat tant el preu dels ous?
Que la cistella de la compra és cada vegada més cara és un fet que els consumidors podem constatar cada cop que anem a fer la compra. Les estadístiques així ho confirmen: l'IPC no sembla tenir aturador i la pujada dels preus al consum en els darrers dotze mesos ha estat del 5,6% i, si contemplem solament els aliments, l'increment és del 14,5%1.
Els ous frescos s'han posat sovint d'exemple de l'encariment que han experimentat els productes alimentaris i la realitat és que es troben entre els deu productes que més han pujat en un any, concretament un 28%2. Tenint en compte que es tracta d'un aliment essencial a la cistella de la compra, és comprensible que haguem notat tant aquesta pujada. Què està passant? Quins són els motius de la pujada de preus dels ous?
La resposta a aquestes preguntes és que produir una dotzena d'ous de gallina avui en dia costa més del doble que fa un any. Això es deu a un conjunt de factors que s'han donat en els últims tres anys, alguns dels quals tenen a veure també amb la pujada de molts altres productes d’origen animal.
El preu de l'alimentació de les gallines es multiplica en dos anys
El factor que més ha influït en l'increment dels costos de producció dels ous és la pujada desorbitada dels costos de l'alimentació de les gallines ponedores. Ja fa més de dos anys que el preu del pinso no deixa d'enfilar-se i això es deu a un increment del preu de les matèries primeres amb què s'elabora. Aquesta pujada es va accentuar amb la guerra d’Ucraïna, que abans del conflicte era un dels principals proveïdors de cereals a Europa i també d'altres elements que contenen els pinsos. El resultat és que en el termini de dos anys el preu del pinso de les gallines s'ha encarit més del 60%. L'aliment és la partida més elevada en els costos de producció tant d’ous com de pollastre i altres aus i suposa ni més ni menys que entre el 60% i el 75% del cost total. Per tant, quan el preu del pinso puja, el seu efecte en el total del cost de producció és molt gran.
L'alteració dels mercats per la pandèmia i el conflicte bèl·lic
Altres factors que han contribuït a encarir la producció es deuen sobretot a la pandèmia, que va causar alteracions en les cadenes de subministrament de matèries primeres i productes que encara avui persisteixen. La disminució resultant de l'oferta mentre es mantenia la demanda ha estat una causa dels increments en els preus de productes i béns de tota mena. A l’increment de costos postpandèmia es va afegir un altre a conseqüència de la crisi bèl·lica i el resultat és que els productors d'ous han hagut de fer front a l'encariment d'altres costos de producció com els envasos, el transport, l'energia o la mà d'obra.
Tots aquests factors han obligat els productors a ajustar els seus preus de venda per poder mantenir la seva activitat i continuar abastint el mercat. Al mes de febrer, el preu mitjà de referència per al productor que es posa a les llotges havia passat en un any de 0,98€ a 2,05€ pels ous de la mida M i de 1,08 € a 2,33€ pels ous de la mida L. Tot i això, davant la situació generalitzada d'inflació i la pressió per contenir els preus al consumidor, els productors no han pogut traslladar tot l’increment de costos al preu de venda i els seus marges s’han vist reduïts.
Tot i aquesta situació, el sector avícola ha sabut mantenir la seva activitat per garantir l’abastiment en condicions normals tant d’ous com de pollastre, gall dindi i aviram en general, que continuen caracteritzant-se per ser uns aliments proteics d’alta qualitat i amb una bona relació qualitat/preu encara molt favorable.
_________
Federació Avícola Catalana (FAC) http://www.federacioavicola.org/
1 Font: INE (https://www.ine.es/dyngs/INEbase/es/operacion.htm?c=Estadistica_C&cid=1254736176802&menu=ultiDatos&idp=1254735976607)
2 Font: INE