Què trobem a les peixateries a l'estiu?
Com en el cas de l'agricultura, la temporalitat dels peixos i mariscs té la seva raó de ser. Està relacionada amb les èpoques de cria i amb els moviments de les espècies, que depenen molt de la temperatura... Aquest desplaçament fa que, en molts casos, aquestes espècies siguin més fàcils de capturar sense necessitat de portar-les des de molt més lluny congelades i generant més petjada ecològica. Respectar la seva època de reproducció és el que ens permetrà poder seguir-ne pescant i gaudir-ne. Controlar la sobrepesca i és també una de les raons per consumir peix i marisc de temporada.
LA SARDINA I ALTRES PEIXOS D’ESTIU
La sardina és un dels millors peixos de la temporada estival. Té un alt contingut en oli d'omega 3 que regula el colesterol i fa que la sang circuli millor per venes i per artèries. Cuinar-la escabetxada, al forn amb julivert i llimona, a la brasa, en conserva, marinada o a la planxa és una bona opció. L'estiu és la millor temporada per degustar-la, ja sigui a la piscina, a casa o a la platja. El lloc el tries tu.
Els seitons es caracteritzen per ser molt petits i barats. No tenen molt de greix i la seva preparació és molt semblant a la de les sardines. L'espina de el seitó és molt fina i gràcies a això quan es fregeixen es poden menjar sencers, sense necessitat de llevar-los res de res.
El bonítol és un peix blau i molt ric en oli omega 3. Aquest regula el colesterol i ajuda al bon funcionament del cor. Es pot capturar en els mesos de juny a octubre. Posseeix un alt contingut en proteïnes que aporten beneficis a l'organisme.
L'emperador gairebé tothom el coneix. Es captura de maig a setembre. Se’l considera com el peix de la Mediterrània i no te tant de greix com un peix típicament blau. Es recomana que es faci a la graella o a la planxa. No s'ha de cuinar molt ja que té facilitat per assecar-se massa i això influeix en el gust final del plat.
Altres espècies dels mesos d'estiu són: el moll, la melva o el cap-roig. El sarg o el pagre -blancs i molt saborosos- són de la mateixa espècie que l'orada o el besuc.
MARISC ESTIUENC
No només pots comprar peix en els mesos estivals. Cal donar importància als mariscs també. Cal recordar que quan es consumeixen han d’estar molt frescos ja que són molt susceptibles a posar-se en mal estat. No es poden conservar fora de la nevera per molt temps.
Els mariscs d'estiu són: les cloïsses, les navalles, les ostres, els peus de cabra, les llagostes i els crancs.
Recepta de sardines al forn
Ingredients
12 sardines senceres
sal grossa
Opcional: algunes herbes aromàtiques com farigola o romaní
2 llimones (per treure l'olor de sardines)
Com fer sardines al forn
Les sardines s’han de cuinar senceres perquè si no la sal s’hi pot ficar dins i podríem trobar-nos-la després quan ens les mengem.
1.- Preescalfem el forn a uns 220 º
2.- Afegim una capa generosa de sal a la safata on anem a enfornar les sardines.
3.- Sobre la sal anem disposant les sardines que haurem passat per aigua i sobre elles, afegim més sal gruixuda.
4.- Introduïm la safata a la part central del forn i baixem el forn a 200.
5.- Posem al forn uns 10 minuts, donant la volta a meitat de la cocció -girant la safata perquè la part que estava darrere quedi davant- 10 minuts més.
TRUCS : EVITAR L’OLOR A SARDINA
- El primer truc és posar una capa generosa de sal a la safata on rostirem les sardines.
- Un altre truc és, un cop retirada la sal, posar al forn encara molt calent un recipient apte amb aigua i suc de llimona o vinagre.