Recepta de canelons amb maires i gambes
Ingredients (per a 4 persones)
- 500 g de lloms de maire
- 12 gambes
- 1 ceba i un porro
- 2 pastanagues
- 100 g de formatge per gratinar
- 12 plaques de canelons
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Per a la beixamel
- 500 ml de llet
- 40 g de farina
- 50 g de mantega
- Sal
- 1 rajolí de conyac
Sabeu que són les maires? Les maires són un peix de cos allargat, de color daurat, ulls rodons i grossos, carn blanca i de sabor suau. Amb les característiques molt semblants al lluç, antigament es creia que la maira era la seva progenitora. També se’ls pot anomenar “bacallaret” o “abadeget” per les seves semblances amb el bacallà.
Les maires són riques en proteïnes i aporta àcids grassos omega 3 que ens ajuden a reduir els nivells de colesterol. També contenen calci, fòsfor i magnesi i vitamines del complex B, com ara la niacina, que ajuda a regular el nivell del colesterol i la circulació sanguínia.
Per començar amb la recepta, primer de tot pelem les gambes i enfosquim caps i closques en una cassola amb una mica d’oli. Aboquem un rajolí de conyac i quan s’evapori, aboquem la llet i ho colem i reservem.
En un altre recipient, coem les gambes a foc fort, volta i volta amb poc oli. Reserveu-ho i incorporem els lloms de maires i els cuinem 10 minuts més i també ho reservem. D’altra banda, tallem les verdures a trossos petits i les afegim a la cassola anterior i les deixem coure 20 minuts. Mentrestant, bullim les plaques de caneló i fem la beixamel amb la llet de les gambes anterior. Triturem les maires amb les verdures fins que quedi una pasta homogènia, tallem les gambes a trossets i les afegim. Afegim sal i pebre al gust.
A continuació, estenem les plaques de la pasta, les farcim i disposem els canelons en una safata de forn untada prèviament amb mantega. Finalment, els cobrim amb la beixamel i empolvorarem el formatge per sobre i els gratinarem a 200 ºC durant 5 minuts.
Consells
- Us recomanem que compreu peix acabat de pescar quan aneu al mercat, perquè si no és molt fresc, la seva qualitat es deteriora molt ràpidament
- Demaneu al peixater/a que us tregui el cap i l’espina central per poder cuinar-lo millor.
- Les maires es poden trobar casi tot l’any, compreu-ne més d’una i congeleu-les, així podreu gaudir de més d'una ració d'aquest exquisit peix.
Aquesta recepta està extreta del llibre Temps de mercats Vol 2. Us animeu a cuinar aquests deliciosos canelons amb maires i gambes?