Recepta d’escudella de congre
![Imatge destacada](/mercats/sites/default/files/2023-09/escudella-de-congre-principal-sergi-alcazar_1_630x630.jpeg)
Avui us duem una recepta exquisida de temporada de tardor, que podeu preparar amb productes de mercat. Es tracta d’una escudella de congre.
Ingredients (per a 4 persones)
- 150 kg de congre sec
- 2 talls de congre fresc
- Aigua
- ½ kg de mongetes blanques cuites
- 2 cebes i 2 grans d’all
- ½ xirivia
- 1 branca d’api sense fulla
- 1 pastanaga
- 4 patates petites
- 240 kg d’arròs
- 1 grapat de fideus prims
- 1 manat de julivert
- Sal i pebre
- Oli d’oliva verge extra
Elaboració
Abans de començar a cuinar, cal tenir en compte que el congre és un producte amb un sabor potent i amb moltes espines. Algunes de les seves propietats són una bona quantitat de proteïnes, que ajuden a la regeneració de teixits i al desenvolupament muscular, una gran quantitat de vitamina A, que ajuda a la regeneració de teixits i manteniment d'ossos i dents, i vitamina B, que funciona com antioxidant. Ara, doncs, que ja estem ben informats, ja podem començar!
En primer lloc, posar en remull el congre sec la nit abans de fer l’escudella. En una cassola, posem a bullir el congre remullat i el congre fresc durant dues hores. Mentrestant, talleu les verdures ben petites, salpebreu-les i salteu-les. Quan agafin color, aboqueu-les al caldo.
Quan el congre fresc estigui cuit, traieu-li la pell i espines, saleu-lo, esmicoleu-lo, passeu-lo per ou, farina, i julivert picat i feu-ne unes pilotes per posar-les dins de l’escudella. Reserveu-les.
A continuació, talleu i peleu les patates. Afegiu-les a l’olla juntament amb l’arròs durant 15 minuts. Finalment, incorporeu les pilotes i els fideus fins els 5 últims minuts de cocció i les mongetes cuites al final de tot.
Consells
- Manipular un congre correctament és força complicat, per això us recomanem que aneu a la peixateria de confiança i demaneu que us el pelin i el tallin.
- Si voleu treure les espines intermèdies dels lloms del congre, talleu-lo a rodanxes i amb paciència agafeu unes pinces o alicates per anar traient-les.
- Si voleu fer-ne un fumet, congeleu-lo com es pot fer amb qualsevol altre brou de peix. Si ho feu en una glaçonera, podreu racionar millor l’ús després.
Aquesta recepta ha estat extreta del llibre Temps de mercats Vol 2. Us animeu a preparar-la?