Receptes casolanes per gaudir del gelat

Ja ha arribat l’estiu, la calor, les altes temperatures… i també les ganes de menjar aliments que ens ajudin a refrescar-nos, gairebé una obligació durant aquesta època de l’any. Una de les opcions que no pot faltar mai a l’estiu és, per descomptat, el gelat, una alternativa clàssica per combatre la calor que no falla mai!
El gelat és un aliment molt antic, sobre els orígens del qual hi ha múltiples versions. Per exemple, es diu que podria haver nascut a l’antiga Babilònia, on eren molt populars les begudes fredes refredades amb gel o neu que prenien els nobles. Tot i això, no va ser fins molt temps després, cap al segle XIII, que el gelat es va arrelar a Europa, gràcies a l’explorador italià Marco Polo. En tornar de les seves expedicions a l’Àsia, va introduir a Itàlia diverses receptes de postres gelades que van triomfar i es van popularitzar ràpidament.
Després d’introduir, breument, aquest aliment tan particular, us deixem un seguit de receptes amb diferents ingredients perquè pugueu provar de fer-ne a casa. Si us agraden els pols de fruita, no us podeu perdre aquesta recepta de @deliciousmartha, per la qual només necessiteu motlles amb formes de pol, 1 mango, 1 kiwi i una barreja de fruits vermells (mores, nabius, gerds…). Per preparar el gelat, només cal triturar primer una de les fruites (el mango, per exemple), abocar-la dins del motlle i portar-lo al congelador durant uns 20 minuts. A continuació, heu de repetir el procés amb el kiwi. Un cop abocats els fruits vermells, afegiu els pals dels pols i dueu els motlles al congelador durant unes 3 hores. Després, només quedarà treure els gelats dels motlles i gaudir!
Seguim amb receptes pels amants de la fruita! En aquest cas, un gelat de llimona, cortesia de @alvaroomurillo, que ben segur us refrescarà més d’una tarda. Per preparar-lo, necessitareu el suc de 2 llimones, 1 iogurt grec, 100 g de formatge mascarpone o crema i, si voleu endolcir-lo una mica, també podeu afegir-li una mica de mel (opcional). En un bol, barregeu tots els ingredients fins a aconseguir una pasta homogènia i, després, aboqueu la barreja en un motlle i porteu-la al congelador, entre 2 i 3 hores.
Si us agraden els festucs, no podeu perdre-us aquesta recepta de @annappleadayy, per la qual necessitareu només 3 ingredients: 400 g de formatge cottage, 200 g de festucs i un endolcidor (mel, per exemple) al gust. Comenceu triturant i barrejant els ingredients fins que la barreja sigui homogènia. Després, afegiu la barreja a un motlle i, finalment, dueu-la al congelador durant un parell d’hores.
Alerta! Un dels problemes més comuns a l’hora de preparar gelats casolans és que es poden formar cristalls de gel, que resten cremositat i empitjoren el gust dels gelats. Per evitar-ho, cal afegir sempre a les receptes que preparem a casa ingredients que siguin anticongelants, com el sucre, la nata, la mel, o el iogurt. També pot ajudar a evitar aquest fenomen intentar facilitar el procés de congelació, utilitzant recipients molt freds.
Si voleu refrescar-vos durant l’estiu amb gelats casolans, no dubteu a tastar aquestes receptes! Apropeu-vos als mercats de Barcelona per aconseguir els millors ingredients, com la fruita fresca, i així preparar els millors gelats.