Receptes refrescants amb cogombres per a l'estiu
El cogombre és una hortalissa molt popular que es consumeix arreu del món per les seves propietats refrescants. Sabíeu que és originari de l'Índia i que pertany a la família de les cucurbitàcies? A més, és adaptable a diferents climes i terrenys!
Tot i que estem acostumats a la seva presentació en format verd i llarg, també hi ha varietats més exòtiques com el cogombre miniatura, taronja o blanc. Heu tingut l'oportunitat de provar-los?
La seva alta quantitat d'aigua, aproximadament un 95%, converteix el cogombre en un ingredient ideal per mantenir-nos hidratats durant els mesos d'estiu. A més, és baix en calories, però ric en nutrients com la vitamina K, la vitamina C i minerals com el potassi, que contribueixen a la salut del cor i a mantenir la pressió arterial sota control. La Daniela, de la Fruiteria Garcia del Mercat del Carmel, ens explica que, a més, “és una hortalissa molt diürètica que ajuda a prevenir moltes malalties”.
“Normalment, la temporada d’aquest producte és d’abril a octubre, i és durant aquesta època quan té més sortida”, comenta la Daniela. El cogombre es pot consumir cru, en amanides - amb enciam, tomàquet, pebrot o llimona… - o en entrepans, on resulta molt refrescant. També es pot utilitzar com a ingredient en plats cuinats, en conserva o fins i tot en batuts.
En el cas dels batuts, la Daniela ens explica que “és habitual complementar el cogombre amb altres verdures, com pastanagues i espinacs”.
I per ara a l’estiu us proposem una recepta que us farà llepar els dits i refrescar-vos durant els mesos de més calor. Si voleu preparar un bon gaspatxo a casa, no pot faltar el cogombre, juntament amb altres verdures com el tomàquet, el pebrot vermell, el pebrot verd, l'all i la ceba, entre d'altres. Tot depèn del gust de cadascú!
I per aquells que prefereixen les cremes, l'Eva de Cal Neguit, del Mercat de la Boqueria, ens presenta una crema freda i refrescant: "la crema de cogombre, que a més, és una opció baixa en carbohidrats".
Els ingredients d'aquesta recepta senzilla són: el cogombre, l’alvocat, el iogurt grec, la menta, una mica de sal i pebre. En primer lloc, es talla el cogombre, l'alvocat i el pebrot, i després es trituren junts amb la resta dels ingredients. Una vegada triturat tot, només cal deixar-ho reposar a la nevera durant uns minuts perquè s'escalfi.
Un truc per comprar els cogombres al punt és fixar-se en els exemplars més verds i sense taques. Quan els toqueu, han de tenir un tacte ferm, ja que els més tous indiquen que s'han collit fa més temps. Recordeu que els exemplars més grans solen tenir més llavors, així que trieu-los segons el plat que vulgueu preparar. Si voleu suavitzar el gust del cogombre a la cuina, us recomanem pelar-lo, ja que la pell té un gust lleugerament més amarg.
Els mercats sempre us aconsellaran sobre els productes més adequats per a cada recepta. Us animem a experimentar amb diferents receptes i varietats de cogombres, aprofitant els consells i els productes frescos dels mercats.