Redescobrint els mercats: Bon Pastor
Anar al mercat és des de sempre tot un ritual social: posar-se el dia amb veïns i veïnes, parlar amb els paradistes o aprofitar per prendre un cafè amb algun conegut. Els mercats contribueixen a la vitalitat d'un barri i els comerços de proximitat, tant del mateix mercat com del voltant, són un punt de referència als barris, generen interacció social entre veïns i aporten activitat a l'espai públic.
El Mercat del Bon Pastor n’és un gran exemple. Amb 103 parades, omple de vida els carrers del barri i és un eix fonamental per la cohesió social del veïnat. Més de cent parades plenes d’aliments de qualitat i proximitat, però, sobretot, d’històries, i on els paradistes i els clients són una gran família. Endinsem-nos en la vida del mercat!
El mercat original es va inaugurar l’any 1961 i va acollir i centralitzar la variada oferta comercial del barri: venedors ambulants de peix, fruita i verdures i d'una cooperativa de la zona. Obra d'Enric Piqué i Antoni Canyelles, es va construir al districte de Sant Andreu amb la voluntat d’impulsar una zona en expansió.
Gran part dels primers venedors del mercat eren del mateix barri. Alguns arribaven de l'eix comercial de les Carolines -conegut per la famosa taverna cafè-, format pels carrers d'Empúries (actual carrer de Claramunt), Blanes, Llívia i Puigcerdà; un exemple primerenc de l'eix comercial que es va constituir entre els anys 1929 i 1934. La resta eren botiguers que utilitzaven les finestres de les cases de poc valor per vendre o els venedors ambulants de peix, fruita i verdures que, sovint, procedien de la Barcelona veïna al barri o d'establiments i llocs que hi havia a la Cooperativa, edifici situat a l'altre costat del carrer de Sant Adrià.
Entre 2009 i 2019 es va remodelar el mercat, que va mantenir la seva ubicació tradicional al número 154 del carrer Sant Adrià. Actualment, disposa d’un espai per a dotze negocis i un autoservei en una superfície de 9.340 metres quadrats distribuïts en planta baixa, entresolat i dues plantes subterrànies. Tota la seva construcció va seguir criteris de sostenibilitat i va contemplar la instal·lació de plaques fotovoltaiques, així com un sistema d'aïllament exterior i protecció solar per maximitzar l'eficiència energètica i aprofitament de la llum natural.