Repassem llibres gastronòmics per a aquest Sant Jordi!
Com cada 23 d'abril arriba Sant Jordi, una celebració única a Catalunya, en què els llibres s'han convertit en peces claus d'aquesta data. Aquesta festivitat, també coneguda com el Dia del Llibre, combina la passió per la literatura amb la cultura. Durant aquest dia tan especial, els carrers s'omplen de parades de llibres i roses perquè tothom qui vulgui pugui fer un regal com a mostra d'afecte a les persones properes.
Durant Sant Jordi, els llibres gastronòmics són especialment populars, ja que la cuina és una part integral de la cultura catalana. A Catalunya tenim una rica tradició culinària, que combina ingredients frescos i d'alta qualitat amb tècniques innovadores i creatives. En conseqüència, els llibres gastronòmics són una manera d'explorar i aprendre més sobre la cultura culinària del territori amb plats emblemàtics i xefs destacats.
En el cas que us interessi conèixer més en profunditat sobre cuiners reconeguts i la seva gastronomia teniu diferents opcions. En primer lloc, el llibre ‘El Celler de Can Roca’ de la mà dels tres germans Roca, que us explicaran la història del restaurant i algunes de les seves receptes amb fotografies molt il·lustratives. En segon lloc, podeu llegir ‘La comida de la familia’ de Ferran Adrià, que comparteix la resposta a moltes de les preguntes sobre El Bulli i el seu funcionament. Finalment, una gran opció és triar algun dels llibres de Carme Ruscalleda com és ‘La màgia de la cuina’, una opció ideal per a tots els públics amb receptes tradicionals i fàcils de fer que recorda el plaer que és cuinar.
Si sou dels que us agrada compartir experiències no us preocupeu perquè també hi ha llibres per vosaltres, els vostres amics, família i parella:
Ada Parellada comparteix amb vosaltres les seves receptes adaptades perquè els més petits de la casa puguin participar i aprendre a cuinar en el llibre ‘Receptes al rescat’.
Cuinar en parella també és una gran idea per passar un dia romàntic i gràcies al llibre ‘Cocina para enamorar: Recetas sugerentes, originales y divertidas para compartir en pareja’ de Juana Barria podràs gaudir de receptes simples on el més important és la persona amb qui comparteixes el moment.
Els amics del Mercat Dominical de Sant Antoni ens van fer també les seves recomanacions de literatura gastronòmica a la fira Mercat de Mercats de l’any passat. Avui les recuperem per descobrir les preferències dels experts:
- ‘Una mañana de domingo en los “Encantes” de San Antonio’, de Francisco Vindel (sota el pseudònim de Pavl Cid Noé): Vindel era un bibliòfil i llibreter de Madrid que va fugir dels bombardeigs de la ciutat i va venir a Barcelona a refugiar-se. Els seus amics, molts d’ells del Dominical de Sant Antoni, el van acollir i ell va escriure aquesta obra com a homenatge. És una descripció de com ell va viure un matí de diumenge de 1938 al mercat. Explica, per exemple, que alguns paradistes es reuneixen per menjar un bon esmorzar de forquilla a mig matí.
- ‘Libro de cocina española’ (Nestor Luján y Juan Perucho): en Juan Perucho era un habitual del Mercat de Sant Antoni. “Parlar de gastronomia no deixa de ser parlar de la nostra història i de les formes de viure”, assegura el llibreter del mercat Pablo Fernandez.
- ‘Notas de cocina de Leonardo Da Vinci’ (Shelagh Routh i Jonathan Routh): s’expliquen les receptes elaborades per un home que va ser mestre de banquets a la Cort de Ludovico durant més de 30 anys.
- ‘Llibre de Sent Soví’ (Martino da Como): va ser el primer llibre en català de cuina. Es va adaptar a tot el món i encara s’està reeditant.
- ‘Menjar en temps de guerra’: és del principi de la guerra, de 1938. Inclou receptes de cuina que contenien les calories i proteïnes adequades per alimentar-se bé en aquells temps.
- 'Las recetas de Carvalho' (Manuel Vázquez Montalbán): és un resum de les referències gastronòmiques que surten a les novel·les de Vázquez Montalbán sobre Pepe Carvalho. L’escriptor ha fet que la cuina i la gastronomia siguin un element més de les seves novel·les.
Us animem a descobrir aquestes propostes i moltes més a mercats com el Dominical de Sant Antoni o a la Boqueria, que situarà una parada de venda de llibres gastronòmics a la plaça de la Gardunya. A la Boqueria s’hi podrà comprar també el llibre ‘La Boqueria del Juanito’ (Genco Editorial), que explica la història del ‘Pinotxo’ a través d’un recorregut pausat, en fotogrames, del seu creixement personal, amalgamat amb el personatge i el seu entorn, que el defineix com a “la pura simpatia, amabilitat, felicitat i bondat”.