Sant Joan: una festivitat més enllà de Catalunya
En dos dies ja és la revetlla de Sant Joan, una de les festivitats més esperades de Catalunya! És també el dia oficial de començament d'estiu. Hi ha focs artificials i, sobretot, la famosa coca de Sant Joan! Durant el sopar de la revetlla, és típic consumir marisc com els musclos, acompanyat de cava.
Aquesta festa no només és important a Catalunya, dins d'Espanya també se celebra a la Comunitat Valenciana, les Balears, Andalusia i Galícia, entre altres.
En aquest article, et convidem a conèixer les tradicions gastronòmiques de Sant Joan més enllà de les nostres fronteres. Comencem!
La festa del veí Portugal s’assembla molt a la nostra, tot i que inclouen particularitats com la regata de Porto pel riu Duero. Se celebra menjant delicioses sardines acompanyades d'un bon vi. La nit de la revetlla, a Porto, a més dels focs artificials i la xaranga pels carrers, tenen una tradició ben curiosa: pegar-se al cap amb martellets de plàstic!
A Finlàndia, del 22 al 24 de juny, celebren el Juhannus amb focs i banys a les saunes. Els finlandesos acostumen a desplaçar-se a cabanyes fora de la ciutat i preparar barbacoes amb sardines, patates rostides i salsitxes amb mostassa.
Sense anar més lluny de Finlàndia, a Suècia, se celebra el Midsommar en una nit entre flors i balls al voltant d'un arbre. En aquest país escandinau, quan arriba el Midsommar mengen sardines, patates i knäckebröd -un tipus de pa aplanat i dur-.
Aquests són tres de molts de països que tenen una tradició gastronòmica diferent de Catalunya per la celebració del solstici d'estiu. També es celebra a Estònia, Anglaterra, Irlanda, Noruega i molts altres països del continent europeu.