Sardines de la iaia Pepita
Ingredients (per a 4 persones)
- 750 g de sardines (sense cap ni tripes)
- 3 patates (Kennebec o Monalisa)
- 4 cebes
- 3 pebrots verds
- 5 alls
- 5 tomàquets de pera madurs
- 1 cullerada de vinagre de xerès
- Vi blanc sec
- 2 fulles de llorer
- 3 cullerades d’orenga, 1 de pebre vermell dolç, ¼ de Ras el Hanout i ¾ de comí
- Oli d’oliva verge extra, sal i pebre
Tot i que l’estiu comença a acomiadar-se, encara podem gaudir d’un dels seus sabors més típics: la sardina. Al setembre, aquest peix blau continua sent protagonista als mercats i a les taules, amb el seu gust intens i la seva textura sucosa que ens evoquen els sopars a la fresca i les últimes nits llargues de la temporada.
La sardina és una espècie migratòria de la Mediterrània que recorre llargues distàncies i acumula reserves de greix, cosa que les fa especialment nutritives. Són una excel·lent font de proteïnes i greixos saludables, amb un alt contingut en vitamines A, D i del grup B, a més de minerals essencials com el calci i el ferro. Però, sobretot, destaquen pels àcids grassos omega-3, uns grans aliats per al cor i el cervell.
Als mercats en trobareu fins a l’octubre, i és en aquesta època quan són més gustoses. Per comprovar que són ben fresques, fixeu-vos que mantinguin la seva forma corbada, que siguin fermes al tacte i que els ulls siguin brillants i no enfonsats.
Avui us portem una recepta deliciosa extreta del llibre Temps de Mercats Vol. 3: les sardines de la iaia Pepita.
Elaboració
- Prepareu i talleu les verdures: la ceba en juliana, el pebrot en daus grans, les patates a rodelles i els tomàquets pelats i trossejats.
- Aixafeu les espècies al morter amb els alls, el vinagre, la sal i el pebre.
- En una cassola (idealment de fang), sofregiu la ceba fins que sigui transparent, mulleu-la amb una mica de vi i afegiu-hi el pebrot.
- Incorporeu el tomàquet i el llorer, tapeu i deixeu coure a foc moderat fins que el tomàquet es redueixi.
- Repartiu les patates al damunt i afegiu-hi la picada del morter (reserveu-ne una cullerada per al final). Salpebreu-ho i deixeu-ho coure tapat fins que les patates siguin toves. Si cal, afegiu-hi aigua.
- Finalment, disposeu les sardines damunt les patates, salpebreu-les i afegiu-hi la picada reservada. Tapeu i deixeu coure un parell de minuts més.
Un truc: hi ha qui diu que, si es talla la cua de la sardina, fa molta menys fortor al coure. Proveu-ho i… bon profit
