Si fas esport, també has de menjar el rovell de l’ou
L’alimentació és un factor rellevant per als esportistes i per les persones que mantenen un alt nivell d’activitat física. Aquestes persones tenen unes necessitats nutricionals específiques i els cal incloure a la seva dieta aliments que els proporcionin l’energia i els nutrients més adients que, a més de contribuir a mantenir una bona salut, siguin eficients des del punt de vista funcional per a un bon rendiment físic. Els aliments proteics són part important de la dieta dels atletes i les persones actives, perquè les proteïnes promouen el creixement dels músculs i ajuden a reparar els teixits del cos. A més, contribueixen a mantenir la salut dels ossos, atipen, incrementen el metabolisme i ajuden a controlar el pes corporal, entre altres beneficis.
L’ou, un aliment ric en proteïnes d’alta qualitat
L’ou és un dels aliments més recomanables per a aconseguir un bon rendiment físic, perquè té un alt contingut de proteïnes i aquestes són d’un alt valor biològic. Això vol dir que els ous contenen tots els aminoàcids essencials, que el cos humà necessita però que no pot sintetitzar per si sol i per tant ens cal ingerir-los amb els aliments. A més, les proteïnes de l’ou són assimilades ràpidament pel nostre organisme. És per això que menjar ous va molt bé per a la recuperació després de realitzar un esforç i ajuda, per exemple, a reparar els petits trencaments fibril·lars dels músculs.
El rovell també és important per l’esport i la salut
Està molt estesa la idea i la pràctica de consumir les clares d’ou com aliment proteic, tot descartant-ne el rovell. D’aquesta manera, s’està desaprofitant una bona part de la proteïna de l’aliment, ja que al contrari del que moltes persones creuen, el 40% de les proteïnes de l’ou són al rovell. A més, l’ou conté nutrients molt importants que solament es troben al rovell, com són les vitamines liposolubles A, D, E i K, la colina, l’àcid fòlic i la vitamina B12, que són necessaris per al creixement, ens ajuden a estar en forma i eviten la fatiga. D’altra banda, ja sabem que els lípids presents al rovell no influeixen en el nivell de colesterol en sang. De fet, l’ou és un dels aliments d’origen animal amb una millor composició de greixos i la seva proporció entre àcids grassos saturats i insaturats és molt recomanable.
Així doncs, si consumim solament les clares dels ous, estem desaprofitant una bona quantitat de proteïnes i altres nutrients i micronutrients molt importants, tant per la salut com pel rendiment físic, sigui perquè són al rovell o perquè es necessita ingerir la clara i el rovell junts per a un millor aprofitament.
La clara, millor consumir-la cuita
En una cèlebre pel·lícula el protagonista de la qual és boxejador, aquest pren una gran quantitat d’ous crus com a part de la dieta en el seu entrenament. La ciència ha demostrat que per aprofitar els nutrients de l’ou, especialment de la clara, cal coure l’aliment. La cocció ajuda a desnaturalitzar les proteïnes, que es transformen de manera que poden ser digerides i absorbides fàcilment per l’organisme. El mateix passa amb altres nutrients de l’ou com la luteïna i la zeaxantina.
En conclusió, els ous són un aliment altament recomanable per una dieta sana i equilibrada, i estan molt indicats en l’alimentació de les persones que fan exercici físic, fins i tot per a l’esport d’alt rendiment. Conté una gran quantitat de proteïnes de fàcil absorció i tots els nutrients que el cos necessita, excepte la vitamina C, inclosos un gran nombre de minerals, àcids grassos Omega-3 i antioxidants. Per aprofitar tots els beneficis que proporciona aquest aliment tan complet, cal descartar falses creences i consumir-lo sencer. El consum diari de fins a dos ous mitjans es considera una quantitat adequada per un adult, en el marc d’una dieta equilibrada.
Més informació a:
Federació Avícola Catalana (FAC) (http://www.federacioavicola.org/)
Instituto de Estudios del Huevo (https://www.institutohuevo.com/composicion nutricional-del-huevo/)
Hoy, Huevo (https://hoyhuevo.es/)
(*) En col·laboració amb la Federació Avícola Catalana.