Sis coses sobre els ous que potser no sabies
L’ou és un dels aliments d’origen animal més freqüents a la nostra dieta. A la majoria de les llars se’n consumeixen cada dia, ja que l’ou per si sol pot ser el protagonista de molts plats. També, per les seves innumerables propietats, és un dels ingredients més
utilitzats en la preparació d’un gran nombre de receptes, ja sigui per a guarnir, per a arrebossar, per a emulsionar o donar brillantor, per a fer postres, coques i pastissos... Fem servir els ous per a quasi tot!
Tot i que estem tan familiaritzats amb aquest aliment, hi ha aspectes sobre l’ou que molts consumidors no coneixen. Des de la Federació Avícola Catalana us n’expliquem alguns, amb els que podeu posar a prova els vostres coneixements sobre aquest
aliment tan complet, nutritiu i saludable:
Per què hi ha ous que tenen dos rovells?
Els ous amb dos rovells els ponen les gallines joves, quan es troben a l’inici del seu període de posta. Com que encara no tenen el sistema hormonal ben desenvolupat, de vegades poden fer dos òvuls alhora, que queden embolcallats dins una sola closca.
Aquest fenomen va remetent a mesura que la gallina madura. Al mercat de vegades podem aconseguir ous de dos rovells que es venen com un producte especial.
Per què es comercialitzen ous de mides diferents?
La mida dels ous que pon una gallina varia al llarg de la seva vida. Quan és joveneta els fa generalment més petits i tal com va madurant els fa més grossos. També hi ha variacions de mida entre els ous de les diferents races de gallina.
Per què hi ha ous de diferents colors? Hi ha cap diferència nutricional entre els blancs i els rossos?
El color de la closca depèn de la raça de la gallina que pon l’ou. Les gallines de races amb plomatge blanc ponen els ous blancs i les de plomatge marró ponen els ous de color marró o rossos. El fet que se’n trobin més d’un color o altre a segons quines zones, depèn de les preferències dels consumidors. No hi ha cap diferència pel que fa a les propietats nutricionals de l’ou en funció del
color de la closca.
Per què el rovell pot variar de color d’un ou a un altre?
El color del rovell té a veure amb l’alimentació de la gallina. Alguns ingredients del pinso, com el blat de moro, tenen pigments que li aporten coloració. A banda, en els pinsos de les gallines sovint s’incorporen pigments per tal que el rovell tingui la coloració que prefereixen els consumidors. Cal dir que aquests pigments estan autoritzats i avaluats per la normativa europea.
Per què cal conservar els ous a la nevera si a l’establiment no hi són?
Als envasos dels ous s’indica sempre la recomanació de conservar els ous a la nevera. Sovint els consumidors es pregunten per què cal refrigerar-los a casa, si al mercat no es conserven en nevera. El motiu és que els canvis sobtats de temperatura poden causar
condensacions d’humitat a la superfície de l’ou. Aquestes condensacions poden afectar a la seva qualitat i facilitar l’entrada de patògens a l’interior de l’ou a través de la closca, que és porosa.
Al llarg de la cadena de distribució es procura mantenir una temperatura constant per evitar aquestes condensacions. Però a casa és molt difícil reproduir aquestes condicions i, per tant, es recomana desar els ous a la nevera fins al moment de consumir-los, per protegir-los dels canvis de temperatura i garantir que l’ou manté les seves qualitats de manera òptima.
Quin ou és el de més qualitat?
La qualitat nutricional de l’ou no depèn ni del color de la closca, ni de la seva mida, ni del sistema de cria de la gallina, sinó de la seva frescor. Com menys temps té l’ou, millor conservarà totes les característiques del moment de la posta. Aquest és una de les raons principals per consumir ous de proximitat, que permeten disposar d’ous frescos amb una distribució curta i ràpida. Els produïts a Catalunya els podem identificar fixant-nos en els dos dígits del codi imprès a la closca que van a continuació
de l’identificador del país productor (ES), i que són 08 per Barcelona, 17 per Girona, 25 per Lleida i 43 per Tarragona.
Trobareu més informació útil sobre els ous al web Hoy, huevo
Article redactat per la Federació Avícola Catalana.