Taller de pestos de temporada de la mà de La Vestale
Al primer taller i amb el qual vam donar el tret de sortida a les activitats de Petit Mercat de Mercats, la Mavi i el Santi, de La Vestale, ens van ensenyar a com fer un bon pesto.
La Vestale, el projecte gastronòmic de la Mavi i el Santi, és un projecte vegà i vegetarià, sostenible i ecològic, que forma part del col·lectiu Slow Food. Un moviment que promou una gastronomia més sostenible i arrelada al territori. Defensen el manteniment de la biodiversitat a partir de l’alimentació i el compromís ètic amb els productes.
El pesto té l’origen al segle XIX. La seva recepta original està formada per alfàbrega, pinyons, formatge Pecorino i all. Aquests ingredients són la base de totes les receptes de pesto. L’alfàbrega és una de les herbes mediterrànies per excel·lència. És una recepta on és més important que mai sentir els sabors.
La Mavi i el Santi ens van presentar dues receptes de pesto de temporada. És essencial que abans d’elaborar-les s’esterilitzin els recipients on es guardaran.
Pesto d'espinacs amb formatge
Ingredients:
- Espinacs: és recomanable que siguin frescos, ja que d’aquesta manera aporten molta més frescor al pesto i són més fàcils de digerir
- Formatge manxec
- Oli d’oliva
- Ametlles
- Alls
Passos:
- Posem al forn o al foc els espinacs a 150º durant 15 min. Si els hem bullit, els assequem. És important que els espinacs estiguin secs, hem de tenir molta cura amb els líquids en aquesta recepta, com menys aigua millor.
- Afegim oli i triturem a poc a poc les fulles d’espinacs amb les ametlles i el formatge manxec fins que ens quedi una textura cremosa i greixosa. Tampoc l’hem de triturar massa, ja que la recepta original no és tan líquida com l’actual.
- Incorporem una mica de sal i continuem triturant. Moviments ràpids i forts amb la batedora.
- Incorporem l’all. És important extreure el brot, que és més difícil de digerir. Hi afegim un bon manoll de parmesà.
- Introduïm el pesto en el pot on el conservarem -sense que hi quedi aire- i el guardem a la nevera.
Pesto de tomàquets secs amb tofu
Ingredients:
- Tomàquets secs
- Nous
- Ametlles
- Oli d’oliva
- Alfàbrega
- Tofu
Passos:
- Posem el tomàquet sec mitja hora en aigua.
- Traiem la tija de l’alfàbrega.
- Unim el tomàquet sec i el tofu, una proteïna de soja que ens permet substituir la ricotta.
- Triturem el tofu, el tomàquet sec, les nous, l’alfàbrega i l’all.
- Per últim, hi tirem l’oli d’oliva i ho conservem com en el cas anterior.
[video:https://youtu.be/PpRQCFX3L5Y width:700 align:center]