Tot el que has de saber sobre les crucíferes: saludables, de temporada i amb múltiples opcions d’elaboració
Les crucíferes són una família de verdures molt completa que pertanyen al gènere brassicàcia, com la col, el bròquil, la coliflor, les cols de Brussel·les o el romanesco. També hi trobem verdures com els naps, els raves o la ruca. Reben aquest nom pel tipus de flor que produeixen amb quatre pètals en forma de creu.
Aquestes verdures són una gran font de nutrients: són riques en fibra, vitamines com la C i la K, àcid fòlic i minerals com el calci i el potassi. També contenen compostos bioactius com els glucosinolats, que tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries, i que ajuden a protegir el cos davant de malalties cardiovasculars i altres patologies.
Un altre avantatge de les crucíferes és que són baixes en calories, per la qual cosa són ideals per a dietes equilibrades. A banda del seu gust saciant, es poden cuinar de múltiples maneres, ja sigui al vapor, saltejades, bullides, rostides o fins i tot crues, en amanides.
Visitant el Mercat de Sants, topem amb en Jaume, de Fruits del Camp, que destaca que la col, el bròquil i les cols de Brussel·les són les que més ven perquè són especialment saludables. Quan li preguntem per una recepta relacionada amb les crucíferes, en Jaume no s’ho pensa ni un segon: “un trinxat!”. Per preparar-lo, “bullim la col i la patata fins que estiguin ben tendres, sofregim la cansalada i la botifarra negra a part, i finalment ho barregem tot fins a aconseguir un plat cremós i ple de sabor”.
Si ens desplacem uns metres al costat, trobarem la parada Eduard Piñol Fruites i Verdures. Allà, ens atén l’Àngel, que ens parla amb entusiasme del bròquil, un producte bàsic a casa seva. “No hi ha setmana que no prepari un bon plat de bròquil amb patates, i si hi afegeixo una mica de pastanaga, encara està més bo”. No t’oblidis de donar-li un toc d’oli verge i sal! També menciona que molts clients opten pel romanesco i la coliflor, ja que són perfectes per a plats senzills però plens de nutrients. "El romanesco, amb la seva forma tan curiosa, té un gust suau i combina molt bé amb llegums o en cremes."
Aquest hivern, aprofita la millor època de les crucíferes i prova de fer unes quantes receptes, ja sigui un trinxat tradicional, bròquil amb patates, una crema de romanesco... Gaudiràs d’uns plats saludables i deliciosos!