Tradicions gastronòmiques per acomiadar l'any arreu del món
Amb l'arribada del Cap d'Any, ens vestim de festa per acomiadar l'any que se'n va i donar la benvinguda al nou, el 2024. Raïm, fondue, pastissos… Avui us convidem a descobrir les tradicions gastronòmiques i els plats que protagonitzaran les taules del dia 31 de desembre a diferents països del món!
El raïm a Espanya i les panses a Portugal
A Espanya, una de les tradicions més emblemàtiques és la de menjar-se dotze grans de raïm a les dotze campanades de mitjanit. Sembla que l’origen es remunta a l’any 1909 a Alacant, quan va haver-hi una collita molt abundant de raïm i els viticultors, per mirar de donar sortida a aquell excés de producció, van decidir regalar-ne a la població assegurant que qui en mengés dotze grans la nit de Cap d'Any, tindria bona ventura l'any següent.
A Portugal, en comptes de raïm fresc, aposten per la fruita dessecada: les panses.
Itàlia: llenties amb cotechino
Al país de la bota per a sopar mengen llenties amb cotechino, un tipus de botifarra que acompanya els llegums, juntament amb puré de patata o polenta. Com més contundent sigui el plat, més bo serà l’any que comença!
França
A ‘Le réveillon’, la nit de Cap d’Any, aposten per aperitius com el foie gras, les ostres, els caragols, vieires i el salmó fumat. El plat principal acostuma a estar format per mariscs o carns, seguit d’un plat de formatges. Per postres, es menja bûche, un pastís en forma de tronc fet de pa de pessic remullat en almívar, crema de mantega i ganache de xocolata.
Polònia: 12 plats diferents
Els polonesos aposten per tancar l’any amb 12 receptes diferents protagonitzades pel peix i la col.
Grècia: vassilopitta
Es tracta d’un pastís que amaga la fortuna per a un dels qui en mengi, una moneda. I és que la persona que la trobi, diu la tradició, tindrà bona sort durant tot l’any.
Països Baixos: Oliebollen
Les oliebollen són boles de brioix fregides i farcides de crema o bé endolcides amb sucre i panses.
Veneçuela: Hallacas
Són uns paquets farcits de carn i farina de blat de moro embolicats amb fulles de plàtan. Segons la tradició, s’han de regalar a familiars i amics per començar amb bon peu el nou any.
Estats Units: Hoppin’ John
Es tracta d’un plat d’arròs amb pèsols o carn de porc que atrau els diners.
Japó: Toshi-koshi-soba
Aquest plat de fideus simbolitza la longevitat i prosperitat. Segons la zona, van acompanyats d’espècies, algues, ou, peix i verdures.
Bon any nou!