Truita de patates de primera!
La truita de patates és un clàssic amb el qual tenim l’èxit assegurat amb els nostres convidats. Tot i que pot haver-hi discòrdia entre els partidaris de fer-la amb ceba i qui prefereix fer-la sense, és un plat senzill de preparar. Com tot, però, perquè ens quedi d’allò més bona podem seguir alguns consells bàsics dels experts!
L’influencer gastronòmic Rafuel, expert en adaptar a l’actualitat la manera de fer les receptes de tota la vida, dóna les claus per preparar una truita de patates diferent que agradarà a tothom. En aquesta ocasió, amb ceba. Necessitareu els següents ingredients:
- Patates, del tipus Monalisa
- Ceba caramel·litzada
- Tartufata, per donar-li gust a tòfona
- Sal
- Oli d’oliva
- Ous de gallines en semillibertat. Per cada patata mitjana comptem un ou i, cada tres patates, n’hi afegim un més.
Per preparar la truita que proposa en Rafuel, cal seguir els següents passos:
1. Tallem les patates i les posem en una paella amb cocció mitjana durant 20-25 minuts. Després, les escorrem bé i les deixem en un bol.
2. Afegim la ceba caramel·litzada al bol on tenim les patates ja cuites. La ceba es pot comprar feta o la podem fer nosaltres en una paella amb oli i, a poc a poc, anar-la caramel·litzant.
3. Afegim la tartufata i hi posem sal. Reservem.
4.En un altre recipient, batem els ous.
5. Afegim els ous al bol on tenim les patates amb la ceba i la tartufata. És important aixafar la patata i la ceba amb els ous i anar barrejant tots els ingredients amb una batedora manual. D’aquesta manera, segons el Rafuel, fem que l’ou entri als porus de la patata i quedi melosa.
6. Preparem una paella per fer la truita i afegim un raig d’oli. És important que la paella sigui antiadherent i que no estigui ratllada. Tal com explica el Rafuel, l’antiadherent es trenca quan la paella està calenta i la refredem amb aigua freda. Cuidem les paelles!
7. Incorporem tota la mescla a la paella un cop l’oli estigui calent. Cal dominar el foc, no podem cremar-la per fora i que ens quedi crua per dins, s’ha d’anar a poc a poc i només donar-li una volta.
8. Anirem remenant la paella perquè la truita no s’enganxi. Cal esperar a fer-ho quan l’oli surt pels costats de la truita. Això ens indica en quin moment la truita s’ha segellat.
9. Girem la truita i acabem de coure-la. Anoteu-vos aquest petit truc: en girar la truita amb un plat, cal posar-hi un raig d’oli perquè la truita rellisqui bé. Sobretot, abans de tornar-la a abocar a la paella, cal posar una mica d’oli a la paella.
Si seguiu aquesta recepta, us quedarà una truita diferent que segur que agradarà a casa!
A més, podeu deixar-vos portar i innovar, afegint ingredients com el formatge, el pebrot, la sobrassada o el xoriç. Aquests dos últims, recordeu passar-los abans per la paella perquè l’oli que deixin anar s’integri amb la patata!
D’aquesta manera, podem aprofitar ingredients que s’estan a punt de fer malbé per aconseguir una truita de patates d’allò més original i deliciosa! Us atreviu a donar una volta a la truita de patates tradicional?