Un dia deliciosament arrebossat!
Ahir, diumenge 16 de gener, va ser el Dia Internacional de la Croqueta! Una tapa que agrada a tothom, petits i grans. Ja tenim l’excusa perfecta per menjar-ne totes les que vulguem! Nosaltres volem celebrar l’efemèride d'aquest plat tant i tant deliciós explicant-vos algunes de les seves curiositats.
Primer de tot, per què un dia per a la croqueta? Doncs bé, l’origen d’aquesta proposta ve de l’agència de comunicació Ideas Bien Contadas, que va idear aquesta festivitat per una campanya publicitària destinada a un restaurant de Madrid especialitzat en croquetes. Quina bona idea!
Quan en mengem només podem pensar en com de bones estan, però us heu preguntat mai d’on vénen? Pel que fa a la seva invenció, tenim molt a agrair als francesos, concretament al xef Antonin Caréme, que les va crear el 1817, fa dos-cents anys! Quan estava preparant l’àpat per un banquet entre el príncep regent d’Anglaterra i el gran duc Nicolau de Rússia, va decidir presentar unes croquetes i els comensals van quedar meravellats!
El nom ‘croqueta’ prové de l’onomatopeia “croquer” que en francès vol dir cruixir. Aquest és el soroll que fa quan mengem aquest plat celestial, i van ser els comensals del banquet els qui van anomenar el plat. Sort de l’Antonin Caréme!
I com podem celebrar aquest dia? Ben fàcil no? Tothom a taula, que toca croquetes!
Podem anar-les a comprar, o bé fer-les a casa! Una molt bona manera de fer-les és fent servir la carn d’olla que ha sobrat del caldo de Nadal! Us deixem amb uns passos ben senzills:
- Trinxem i triturem tota aquesta carn.
- Tallem una ceba a trossets ben petits i la fregim a foc lent, fins que estigui torradeta.
- Barregem el trinxat de carn i la ceba i remenem, que es barregi tot bé.
- Mentrestant, fem una mica de beixamel. Agafem una mica de llet (250g) i dues cullerades de farina, les tirem a la paella amb una mica de sal i ho remenem bé, fins que la farina s’hagi fos amb la llet. Això ho fem perquè la carn no s’assequi.
- Afegim la carn i remenem.
- Un cop ben remenat, deixem refredar aquesta pasta. Omplim un bol de farina de galeta.
- Arrebossem bé les croquetes i les posem en una plata.
- A partir d’aquí podem fer dues coses: o bé congelar-les per guardar-les per més tard o bé fregir-les.
- Si les volem fregir per servir-les, cal arrebossar-les un segon cop, però ara sumant-hi un ou batut. Això els hi dóna consistència.
- Omplim una paella amb oli (com més millor) i hi posem les croquetes arrebossades amb ou i farina. Anem vigilant que no es socarrimin. La manera òptima és fer-ho amb foc mitjà.
-Un cop fregides, les deixem reposar en un plat amb paper de cuina, perquè xucli l’oli restant.
Si no, també les podem trobar preparades a molts comerços dels mercats! A Cuinats Josep, al mercat de Santa Caterina, tenen una gran varietat de croquetes d’allò més delicioses. Ens expliquen que les clàssiques (carn d’olla, pollastre o pernil) són imbatibles, però que cada cop hi ha més alternatives veganes a partir de civada, soja o verdures. N’hi ha per a tots els gustos!
Al perfil d’Instagram de Cuinats Josep podreu conèixer tot el seu catàleg de productes! Aquí us deixem una mostra de les seves croquetes perquè comenceu a salivar!