Un tast de les millors ostres i vins d’Alsàcia
Durant el mes de maig, la Boqueria va viure una experiència gastronòmica d’allò més singular amb una jornada dedicada a les ostres franceses i als vins d’Alsàcia. Productors vinguts de Normandia, Bretanya i la regió de Marennes-Oléron es van reunir per presentar el millor del seu conreu tradicional en una mostra que va captivar els amants del marisc.

Les ostres, una joia de la conca atlàntica
França és el primer productor i consumidor d’ostres fresques del món. Amb una mitjana de 2 kg per persona a l’any, la cultura de l’ostra és una part essencial de la seva gastronomia. De la mà d’Elena Malkova, obridora d’ostres professionals, vam poder conèixer de prop diferents productors:
- Mauger, una empresa familiar de Normandia que al llarg de tres generacions han perfeccionat l’art de l’ostricultura, tot combinant tècniques tradicionals amb pràctiques sostenibles.
- Cultimer (Krystale). Cultimer és una associació de productors d’ostres i musclos bouchot que durant generacions han desenvolupat el seu saber fer per oferir productes de màxima qualitat. Krystale és una marca d’ostres prèmium cultivades a Normandia reconegudes per la seva closca perfectament formada i carn ferma i saborosa.
- Casa de Hélie porta més de setanta anys de tradició amb ostres de gran frescor i aromes iodats dels parcs de Saint-Vaast-la-Hougue.
- Normandie Ostras: enfocats a promoure el marisc de la costa oest normanda, des de Blainville-sur-Mer, passant per Agon-Coutainville fins a arribar a la bahia del Mont Saint Michel.
- Ostra Regal: la seva història comença a Saint-Malo, a Bretanya. Es cultiven durant 4 anys en una badia tancada, que concentra fitoplàncton i enriqueix el seu sabor.
- Ôbleu – Família Beaulieu: una gamma de marisc criada a Bretanya nord i sud, orientada al benestar i la simplicitat natural. Una família i un equip unit per la passió pel marisc que l’any 1956 llença la marca per la voluntat d’emprendre d’una dona: Marie-Josephe Beaulieu.
- Ostras Hervé: especialitzats en la varietat Pousse en Claire, amb un sabor intens i textura carnosa. La seva història comença l’any 1939 i durant tres generacions han combinat els mètodes tradicionals amb una visió innovadora.
- Ostras Geay: cinc generacions d’ostricultors amb varietats com la Spéciale Geay, Fine de Claire, Fine de Claire Verte i l'Authentique. Cultiven les seves ostres a La Tremblade, a la conca Marennes-Oléron, i combinen tradició i sostenibilitat.
- Huîtres Cocollos: ostres d’aigües fredes, amb sabor iodat, textura ferma i un fort compromís mediambiental. Empresa familiar de diverses generacions de la regió de la Bretanya.
- Marenne d’Oléron. Ostres amb IGP refinades en maresmes argilosos, amb quatre tipus diferents: Fine de Claire, Spéciale de Claire, Fine de Claire Verte i Pousse en Claire Situada en la región de Nouvelle-Aquitaine, les ostres es refinen en claires, fet que els confereix un sabor únic i una textura especial.
Cada productor va oferir un tast de la seva especialitat i van destacar els sabors i les textures úniques segons la regió d’origen, el tipus de conreu i les condicions naturals de les seves aigües.

El maridatge perfecte: vins d’Alsàcia
Acompanyant les ostres, els vins d’Alsàcia van sorprendre pel seu caràcter aromàtic, la seva frescor i la seva capacitat d’elevar encara més l’experiència gastronòmica. Aquesta regió, situada entre els Vosges i el Rin, compta amb una gran riquesa geològica que es reflecteix en els seus vins blancs, com el Riesling, el Gewurztraminer o el Pinot Gris.
Amb més de 15.000 hectàrees de vinyes, Alsàcia és una regió que destaca per la seva diversitat de sòls i microclimes. Els seus vins Grands Crus són reconeguts internacionalment per la seva complexitat i capacitat de guarda, i són ideals per maridar amb ostres i altres productes del mar.

Una experiència gastronòmica única, plena d’aromes i textures, organitzada pel Comitè Nacional Francès de Cria de Mariscs i el Comitè de Vins d’Alsàcia. Bon Appétit!

