Una mirada a les tradicions gastronòmiques de la Setmana Santa
La Setmana Santa és una època arrelada en la tradició cultural i religiosa que, segons la tradició cristiana, que commemora la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. S’inicia amb el Diumenge de Rams i culmina amb el Diumenge de Pasqua i, durant aquest període, es duen a terme diverses celebracions i les taules s'omplen de productes típics d'aquesta època.
De fet, un dels protagonistes indiscutibles n’és el bacallà. T'has preguntat alguna vegada per què es va popularitzar? La resposta és ben senzilla, i és que durant la Quaresma no es permetia menjar carn i era un període d’austeritat. Antigament, el bacallà era el producte més econòmic i un dels pocs peixos que arribaven en bones condicions des del mar del Nord, en salaó o assecat.
Un dels plats clàssics més destacat és el bacallà al forn amb patates i ceba. Per preparar-lo, s'alternen capes de bacallà dessalat amb rodanxes de patates i ceba en una safata de forn. Tot seguit, s'adoba amb oli d'oliva, alls i herbes, i es cuina fins a aconseguir una textura daurada i cruixent per fora, mentre que per dins es manté suau i tendra.
Una altra manera popular de cuinar el bacallà és a la llauna. La seva preparació és senzilla: el bacallà es cou en una llauna amb tomàquets, pebrots, ceba i altres verdures, tot acompanyat d'una base de patates.
A més del bacallà, altres productes tradicionals de la Setmana Santa inclouen les verdures, els llegums, les coques i els dolços. A Catalunya, per exemple, és coneguda la coca de recapte, una coca salada farcida amb verdures com ceba, pebrot, tomàquet i altres hortalisses, als quals sovint s'afegeixen ingredients com sardines o trossos de botifarra.
I durant aquest període, no poden faltar els famosos bunyols de Quaresma, que es preparen tradicionalment els dimecres i divendres durant la Quaresma. Aquests bunyols dolços, elaborats amb ingredients com farina, ous, llet, llevat, sucre i una mica de sal, es fan fregits i es poden farcir amb crema. Generalment, es consumeixen com a postres, però segur que seran benvinguts en qualsevol moment del dia!
La Setmana Santa culmina amb el Diumenge de Pasqua, un dia que la canalla espera amb una gran expectació, especialment per l'arribada de la mona de Pasqua. Històricament, la mona de Pasqua era un regal freqüent que els padrins feien als seus fillols i filloles com a símbol de l'acabament del període de dejuni i abstinèncorat acia de la Quaresma. Aquesta pràctica reflectia la tradició de celebrar la Pasqua com a època de renovació i alegria després del període de sacrifici i reflexió. Tradicionalment, aquesta mona era un pastís amb ous. Però, sabies que el nombre d'ous solia indicar els anys que tenia el nen o la nena?
Les mones de Pasqua tradicionals es preparen amb ingredients com farina, ous, sucre i llevat. El resultat? Una massa suau i esponjosa! Allò que realment distingeix cada mona és la seva decoració única.
Durant la Setmana Santa, podreu trobar tot el que necessiteu als mercats! Cal recordar que els mercats de Barcelona romandran tancats el 29 de març i l’1 d'abril. Podeu consultar tots els canvis d'horari habituals aquí.