Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Una mirada a les tradicions gastronòmiques de la Setmana Santa

dv., 22/03/2024 - 09:27
Bacallà
etiquetes
Setmana Santa
categories
Productes de temporada

La Setmana Santa és una època arrelada en la tradició cultural i religiosa que, segons la tradició cristiana, que commemora la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. S’inicia amb el Diumenge de Rams i culmina amb el Diumenge de Pasqua i, durant aquest període, es duen a terme diverses celebracions i les taules s'omplen de productes típics d'aquesta època.
 

De fet, un dels protagonistes indiscutibles n’és el bacallà. T'has preguntat alguna vegada per què es va popularitzar? La resposta és ben senzilla, i és que durant la Quaresma no es permetia menjar carn i era un període d’austeritat. Antigament, el bacallà era el producte més econòmic i un dels pocs peixos que arribaven en bones condicions des del mar del Nord, en salaó o assecat.
 

bacallà


Un dels plats clàssics més destacat és el bacallà al forn amb patates i ceba. Per preparar-lo, s'alternen capes de bacallà dessalat amb rodanxes de patates i ceba en una safata de forn. Tot seguit, s'adoba amb oli d'oliva, alls i herbes, i es cuina fins a aconseguir una textura daurada i cruixent per fora, mentre que per dins es manté suau i tendra.

 

Una altra manera popular de cuinar el bacallà és a la llauna. La seva preparació és senzilla: el bacallà es cou en una llauna amb tomàquets, pebrots, ceba i altres verdures, tot acompanyat d'una base de patates. 
 

A més del bacallà, altres productes tradicionals de la Setmana Santa inclouen les verdures, els llegums, les coques i els dolços. A Catalunya, per exemple, és coneguda la coca de recapte, una coca salada farcida amb verdures com ceba, pebrot, tomàquet i altres hortalisses, als quals sovint s'afegeixen ingredients com sardines o trossos de botifarra.
 

I durant aquest període, no poden faltar els famosos bunyols de Quaresma, que es preparen tradicionalment els dimecres i divendres durant la Quaresma. Aquests bunyols dolços, elaborats amb ingredients com farina, ous, llet, llevat, sucre i una mica de sal, es fan fregits i es poden farcir amb crema. Generalment, es consumeixen com a postres, però segur que seran benvinguts en qualsevol moment del dia!
 

La Setmana Santa culmina amb el Diumenge de Pasqua, un dia que la canalla espera amb una gran expectació, especialment per l'arribada de la mona de Pasqua. Històricament, la mona de Pasqua era un regal freqüent que els padrins feien als seus fillols i filloles com a símbol de l'acabament del període de dejuni i abstinèncorat acia de la Quaresma. Aquesta pràctica reflectia la tradició de celebrar la Pasqua com a època de renovació i alegria després del període de sacrifici i reflexió. Tradicionalment, aquesta mona era un pastís amb ous. Però, sabies que el nombre d'ous solia indicar els anys que tenia el nen o la nena?
 

mona

 

Les mones de Pasqua tradicionals es preparen amb ingredients com farina, ous, sucre i llevat. El resultat? Una massa suau i esponjosa! Allò que realment distingeix cada mona és la seva decoració única.

Durant la Setmana Santa, podreu trobar tot el que necessiteu als mercats! Cal recordar que els mercats de Barcelona romandran tancats el 29 de març i l’1 d'abril. Podeu consultar tots els canvis d'horari habituals aquí.

 

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal