Xató de Vilanova
• 2 escaroles de cabell d'àngel
• 200 g de bacallà dessalat i esqueixat
• 150 g de tonyina dessalada i esqueixada
• 12 filets d'anxova dessalats
• Olives arbequines i negres mortes
Per a la salsa:
• 1 all mitjà
• Un grapat d'ametlles (24) i avellanes torrades (12)
• 4 nyores escaldades
• Molla de pa remullada en vinagre
• Sal i oli
El xató vilanoví és una amanida que dóna tot el protagonisme a la salsa, que farem en un morter.
Hi posarem una mica de sal i el gra d’all. Quan el tinguem ben aixafat, picarem les ametlles i les avellanes. Després, pelarem les nyores, prèviament escaldades, per treure'n la carn.
Afegirem la polpa de la nyora al morter i seguirem treballant-ho. Hi posarem molla de pa xopada de vinagre, la barrejarem bé amb la salsa i després ho lligarem tot amb l'oli.
Per a l’amanida, posarem les escaroles, netes, escorregudes i tallades, en una plàtera; després hi afegirem el bacallà dessalat i esqueixat, la tonyina dessalada i esqueixada, les anxoves i les olives. Es porta a taula amb la salsa a part perquè cadascú se'n posi la que vulgui.