Conclou la 16è. edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Sota el lema ‘Malbaratar aliments és de mal gust! s’han impulsat diverses accions de sensibilització per lluitar contra el malbaratament alimentari.

..
24/11/2024 - 09:00 h - Medi ambient i sostenibilitat Ecologia Urbana

Sota el lema ‘Malbaratar aliments és de mal gust! s’han impulsat diverses accions de sensibilització per lluitar contra el malbaratament alimentari.

L’objectiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Aquest any s’han centrat els esforços per lluitar contra el malbaratament alimentari.

La Setmana es va iniciar amb l’acte ‘Enrenou d’aliments’: concurs de cuina de lluita contra el malbaratament alimentari en què alumnes de quatre escoles d’Hostaleria i Restauració de la ciutat – ESHOB Fundació de Restauració i Hostalatge, CETT, Vedruna Pro, i Superior d’Hostaleria i EHTB Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona – competien cuinant amb ingredients rescatats del Mercat de Sant Antoni, gràcies a la col·laboració de la Plataforma Aprofitem els Aliments.

La prevenció del malbaratament alimentari és una de les línies estratègiques que recull el Pla de Residu Zero de Barcelona 2021-2027 i que s’impulsa durant tot l’any.

Altres línies estratègiques que també es recullen en el Pla de Residu Zero de Barcelona:

Accions de prevenció, reparació i reutilització.

  • Com és l’oferta dels tallers que donen a la ciutadania els coneixements necessaris per reparar els seus aparells elèctrics i petits electrodomèstics o  la reutilització de roba amb tallers de costura bàsica o d’estampació, entre altres.
  • La xarxa d’intercanvi de roba i joguines té l’objectiu de promoure la sensibilització envers la prevenció d’aquests residus i fomentar el seu intercanvi per allargar la vida útil de la roba o de les joguines.
  • A Barcelona s’organitzen moltes festes i esdeveniments i des de l’Ajuntament s’impulsa l’ambientalització dels esdeveniments per prevenir i millorar de la gestió d’aquests residus i posa a disposició de les entitats de la ciutat tres recursos que es poden sol·licitar en el moment d’organitzar actes, festes o celebracions populars: Vaixella reutilitzableGots retornables i papereres de recollida selectiva. Les entitats ho poden sol·licitar a través del districte.

Aliances amb l’entitat d’economia social i solidària Solidança impulsant projectes de reparació d’aparells elèctrics o arranjament de roba, com la ReparaTruck i la DidalTruck o amb l’AMB, El programa Millor que Nou també formen part de les accions de prevenció impulsades.

Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus, i a través del nostre canal X @BCN_EspaiPublic,  hem difós consells de prevenció per ajudar als veïns i veïnes  quan estan fora de casa, a la platja, a la muntanya, al parc o al carrer, i alhora demanar que no s’abandonin residus ni objectes.

Com a colofó de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, i per fomentar el compostatge comunitari, què es una forma de fer compost de manera col·lectiva i adaptada al medi urbà, ha començat a funcionar el nou punt de compostatge comunitari als Jardins de les Tres Xemeneies.