Història del Besòs i el Maresme
Situat a l'extrem de Barcelona més proper a Sant Adrià de Besòs, el barri és fruit de la construcció urgent i massiva d'habitatges per donar resposta al gran dèficit que hi havia als anys cinquanta i seixanta. Abans, els terrenys havien estat regats per les sèquies de la Madriguera i de la Verneda —restes d'un antic braç del Besòs que desembocava al Camp de la Bota— i eren predominantment agrícoles. L'any 1959, el Patronat Municipal de l'Habitatge va començar a edificar el polígon.
L'urbanisme d'aquesta zona reflecteix l'últim mig segle de transformació urbana, social i política. El barri s'estén al llarg de la rambla de Prim, pel cantó de llevant, mentre que a ponent d'aquest gran eix cívic es disposa el grup d'habitatges del Maresme. Aquest grup, que ocupa una feixa estreta d'una illa d'amplada per set d'alçada, va néixer entre els anys 1954 i 1964, fruit de la iniciativa privada. Els primers blocs es van començar a construir enmig dels camps de conreu, sense cap urbanització ni dotació de serveis o d'equipaments públics, que van haver-se de guanyar amb llargues i dures lluites veïnals.
Avui, el barri del Besòs i el Maresme espera noves transformacions, derivades de la revitalització de tot l'entorn del Fòrum de les Cultures 2004 i del veïnatge d'un dels dos grans sectors del 22@. Aquesta zona serà l’escenari, els propers anys, de noves implantacions residencials i d'equipaments, entre les quals destaca la localització d'un campus de la Universitat Politècnica, que ja està prevista, i aportarà una important vitalitat quotidiana.