La 4a edició de la Biennal de Pensament torna a Barcelona del 8 al 13 d’octubre amb el lema ‘L’endemà de tot’ per abordar col·lectivament els interrogants d’un món en transformació. El festival acosta a la ciutadania els grans debats filosòfics amb una programació eclèctica d’activitats diverses com xerrades, conferències, debats, pòdcasts en viu i obres de teatre.
La Biennal de Pensament es proposa reflexionar sobre els reptes que la societat afronta en aquest moment de transformacions globals a través de diferents eixos temàtics, com són la democràcia, la memòria, el postcolonialisme, els feminismes, els canvis tecnològics o climàtics i els grans debats culturals.
La programació del festival està formada per 65 activitats (54 en el programa oficial i 11 més en el cicle + Biennal) i la participació de 120 ponents.
A Sant Martí, el Centre Cívic Can Felipa participa en el programa principal acollint quatre de les xerrades del festival els dies 8 i 9 d’octubre:
Entendre Kant d’una vegada
8 d’octubre, a les 18.00 h
El filòsof, Miquel Seguró Mendlewicz; i la professora especialista en Kant, Begoña Román, tractaran les idees essencials de Kant en els àmbits epistemològic, ètic i estètic de manera accessible, amb motiu del 300 aniversari del naixement del filòsof. També discutiran les crítiques a les seves teories i la seva rellevància actual en temes com les xarxes socials, la intel·ligència artificial, la crisi climàtica i les incerteses polítiques.
Educar avui
8 d’octubre, a les 19.30 h
Trobada amb la sociòloga, Aina Tarabini; el filòsof, Joan – Carles Mèlich; i la mestra i directora, Lia Segarra; moderats per la periodista, Diana Silva. Els i les ponents exploraran les qüestions clau de l’educació en l’actualitat: el paper de l’escola en les nostres societats, la crisi educativa global i si la idea de l’escola com a institució emancipadora encara té rellevància. També debatran sobre el paper actual dels i les professionals de l’ensenyament i les possibles esperances en el seu poder educatiu.
Decréixer per viure millor?
9 d’octubre, a les 18.00 h
Amb el professor, Jason Hickel, expert en decreixement; i Rubén Martínez, expert en transició ecològica. Aquesta conversa explorarà si és possible solucionar la crisi climàtica actual sense transformar profundament el nostre model social i econòmic. Hickel discutirà la seva proposta d’una economia postcapitalista, analitzant com el decreixement podria oferir una alternativa viable davant el col·lapse ecològic i qüestionant si la visió modernista de la natura encara és rellevant.
Poder i espai: violència, queer i discapacitat
9 d’octubre, a les 19.30 h
Amb la participació de Jasbir Puar, destacada acadèmica en l’estudi del vincle entre espai, violència i identitats diverses; i Nacho Elpidio, antropòleg especialitzat en estudis queer. En el context de les invasions d’Ucraïna i Gaza, es debatran temes com la relació entre la geopolítica, el gènere, la sexualitat, el colonialisme, l’imperialisme colonial i la discapacitat. La discussió se centrarà en com aquestes dinàmiques afecten les vides i les lluites de les persones en l’àmbit global.
La Biennal de Pensament és una iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que compta amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i el Canòdrom- Capital Europea de la Democràcia.