Jornada anual de la Xarxa NUST "Conciliació i horari europeu: avenços i oportunitats"
El dimarts 9 de juny es va celebrar la Jornada anual de la Xarxa NUST sobre "conciliació i horaris europeus", al Museu Marítim de Barcelona. Anna Mercadé va fer la ponència inaugural, on va exposar els resultats de l'estudi "Mesures de conciliació i reforma horària. Aplicació i opinió de les empreses catalanes", elaborat per l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.
La Jornada, emmarcada dins la Setmana dels Horaris, va començar a les 9:30h del matí. Un cop realitzada la benvinguda, es va dur a terme la ponència inaugural a càrrec d'Anna Mercadé, Directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona. Mercadé va destacar les següents conclusions de l'estudi "Mesures de conciliació i reforma horària. Aplicació i opinió de les empreses catalanes":
- Augmenten les empreses que apliquen mesures de conciliació malgrat la crisi.
- Les mesures de conciliació més aplicades són la flexibilitat horària i la reducció de jornada.
- Les empreses diuen que la reforma horària beneficiaria sobretot l'educació dels fills i la carrera professional de les dones.
- El 39% d'empreses ja apliquen l'horari laboral europeu, total o parcialment.
- De les que no ho fan, el 78% estarien disposades a aplicar-ho si es produïssin canvis a la societat, a la cultura de l'empresa i/o si no suposés un augment dels costos laborals.
Tot seguit, el promotor de la Iniciativa per la Reforma Horària, Fabian Mohedano, va fer la presentació de la Iniciativa, destacant sobretot la creació de la Comissió d'Estudi al Parlament de Catalunya l'any 2014, l'impuls que s'està donant a les proves pilot a les empreses i la previsió pel 2016 de la signatura de l'Acord per a la Reforma Horària.
Després d'un torn obert de preguntes i de la pausa-cafè, es va iniciar la taula d'experiències empresarials, moderada per Tona Calvo, Directora del Programa Temps i Qualitat de Vida de l'Ajuntament de Barcelona. Maria José García, Directora de Recursos Humans d'Unipresalud, va obrir la taula d'experiències parlant sobre "la flexibilitat horària com a factor clau en l'avenç de la conciliació". Seguidament es va explicar l'experiència de Vertisub anomenada "persona i temps", per part de la Directora General Pilar Almagro, i l'experiència de Metropolis CET sobre "la satisfacció de les persones a través de la conciliació", a càrrec del Conseller delegat Josep Roset. Es va presentar també la Xarxa d'empreses Denbbora de l'àmbit Bilbao-Bizkaia, a càrrec d'Amaia Domingo de l'Ajuntament de Bilbao i Cristina Sarduy de la Diputació Foral de Bizkaia. Finalment, es va comptar amb l'explicació de l'experiència d'Eroski anomenada "escollir el propi temps és guanyar temps" a càrrec de la Directora de Gestió Social Marta Carazo. La Jornada va concloure a les 13h.