Empreses de la Xarxa NUST expliquen les seves mesures d’organització del temps a la Time Use Week 2024

..
04/11/2024 - 12:44 h

»La tercera jornada de la Time Use Week d’enguany, celebrada el 23 d’octubre, va estar adreçada als agents socials i econòmics, tenint com a tema central la racionalització del temps de treball.

»A la jornada, que ha tingut com escenari el BIZ Barcelona, tres empreses de la Xarxa NUST- Xarxa d’empreses per un nou temps de treball- (Mercabarna, ITEREM i ACEFAT) han compartit les seves bones pràctiques en l’aplicació de mesures de millora de l’organització del temps.

»L’Ajuntament de Barcelona ha participat també amb la presentació de les eines per a uns usos del temps més racionals i corresponsables que ofereix al teixit social i productiu de la ciutat.

Després de la reflexió i del debat amb persones expertes i agents socials i econòmics sobre els reptes de la reducció de la jornada laboral per les PIMES, es van presentar les eines que Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ofereixen per incorporar uns usos del temps més igualitaris i corresponsables a les empreses. Laura de Caralt, tècnica de la Direcció de Feminismes i LGTBI i Polítiques de Temps de l’Ajuntament de Barcelona, en va destacar el Servei d’Assessorament per la Igualtat i l’Organització del temps, així com les subvencions, els estudis i dossiers del temps, entre altres serveis que l’Ajuntament de Barcelona posa a l’abast de les organitzacions que volen millorar la seva gestió del temps.  

La sessió en què empreses de la Xarxa NUST van compartir els seus casos d’èxit en l’aplicació de mesures gestió del temps va començar amb la introducció prèvia per part de Maria José Blanco, Responsable de plans estratègics d’ocupació de Barcelona Activa, que va presentar l’Acord Barcelona per l’Ocupació de qualitat, una iniciativa que impulsa aquest tipus de mesures per millorar la gestió del temps i la qualitat laboral.

Per una banda, Marta Rodríguez Martín, directora d’Organització, Persones i Cultura de Mercabarna, va exposar mesures com les de reducció (37,5 hores setmanals) i compactació horària,  o els permisos ampliats dels quals poden gaudir la seva plantilla, com a exemples de mesures per a una millor organització del temps a la seva empresa.

A continuació, Susana Pascual García, directora de Millora Contínua i Sostenibilitat d’ACEFAT,  va compartir les mesures de gestió del temps incorporades a la política integrada de la vida personal i laboral de la seva empresa, destacant el seu decàleg de desconnexió digital i l’horari compactat de 8 a 16 h. 

Finalment, Ana Pérez Clemente, Consultora BPM dITEREM va explicar les bones pràctiques de l’empresa en matèria de gestió del temps laboral i personal, destacant la seva mesura “estrella”, la jornada de 32,5 hores de treball a la setmana i d’altres com la flexibilitat d’entrada i sortida i la pausa per dinar sense temps limitat.

Tot plegat, la jornada va mostrar exemples inspiradors per a una nova cultura del treball i uns usos del temps més saludables per les organitzacions i empreses de la ciutat, un dels objectius principals del Pacte del Temps i de la Xarxa NUST,- Xarxa d’empreses per un nou temps de treball.