La primavera porta la migració d'ocells a la ciutat

Benestar Animal. Amb l’arribada de la primavera hi ha un bon nombre d’ocells que, coincidint amb els canvis d’estació, es desplacen col·lectivament d’una regió climàtica a una altra

L’objectiu de la migració dels ocells, que sovint els fa recórrer distàncies molt llargues, és buscar llocs on reproduir-se, trobar aliments o fugir de les inclemències meteorològiques.

Aquest desplaçament, que forma part del seu cicle de vida, posa de manifest la necessitat de la conservació de les aus migratòries i els seus hàbitats. El coneixement dels seus costums, especialment quan comparteixen el nostre entorn urbà, és necessari per ajudar a conscienciar la ciutadania de les amenaces que pateixen les aus migratòries, de la seva importància ecològica i de la necessitat de preservar-les.

També ens trobem sovint que espècies més familiars del nostre entorn com els coloms o les gavines sovint fan el niu en llocs que poden resultar incòmodes per a la convivència amb els humans. Per aquest motiu és important actuar abans que puguin pondre ous o niar en balcons o terrasses, facilitant la construcció dels nius en aquells llocs on els ocells gaudeixin de les condicions necessàries per a la seva supervivència i benestar.

En cas que s’observi que els ocells preparen els materials per fer el niu en un balcó o una terrassa on no és convenient que s’instal·lin, cal aprofitar el moment en què no hi són per escombrar o treure el material de nidificació, sempre amb guants i mascareta.

En cas que facin niu i vulgueu ser testimonis de com es crea la vida dels ocells, podreu gaudir d’aquesta experiència inoblidable durant el mes i mig de durada del període d’incubació dels ous, naixement dels pollets i llibertat posterior. Es tracta d’una experiència única i extraordinària, que es dona especialment en aquesta època de l’any.

En aquest meravellós procés, de vegades, alguns pollets cauen del niu. En aquesta circumstància és de vital importància que, abans d’intentar manipular-lo, truqueu al 112. Els serveis de l’Ajuntament podran assessorar-vos en tot moment amb l’objectiu de salvar una vida.

Recordem que a Barcelona hi viuen un gran nombre d’espècies d’aus. Entre tots i totes, amb responsabilitat, en podem tenir cura.