10 December, 2019 - 15:28

Nadal 2019. 10 escultures de gossos de formigó s’instal·laran als Centres Cívics de la ciutat i s’obrirà un espai als actes de Nadal de plaça de Catalunya en un nova campanya de sensibilització ciutadana

Cada any s’abandonen al voltant de dos mil gats i gossos a la ciutat. Cal fomentar una tinença responsable dels animals de companyia per erradicar el nombre d’abandonaments. Un Nadal més, el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) i les entitats de protecció animal seran presents a la plaça de Catalunya els dies 21 i 22 de desembre per promoure l’adopció responsable i visibilitzar la tasca que fan les entitats per a la cura i el benestar dels animals.

La Lola, la Frida i el Tyson són alguns dels prop de tres-cents animals de companyia que viuen al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona. Tots tres van ser abandonats i fa molt temps que esperen una nova llar. Cap gos no és perillós quan neix, però a tots tres la llei els considera gossos potencialment perillosos perquè, a causa dels trets físics que tenen, podrien causar lesions molt greus. Els gossos amb aquesta etiqueta són poc visibles i els més habituals al CAACB. Formen part, juntament amb altres gossos adults, mestissos i de mida mitjana o gran, del 14% d’animals que arriben al centre i s’hi queden durant molt temps.

Aquest Nadal, per fomentar la tinença responsable i promoure l’adopció de la Lola, la Frida, el Tyson i els altres animals que esperen una nova oportunitat, el 21 i 22 de desembre el CAACB i entitats de protecció animal seran a la plaça de Catalunya.

Els animals no són joguines, són éssers vius que necessiten rebre les atencions i l’afecte necessaris durant tota la vida. A la ciutat el màxim responsable municipal del benestar animal és el CAACB, que gestiona un servei d’animals perduts per ajudar que es retrobin amb les famílies que els cerquen i també inicia el procediment dels expedients en el cas dels animals abandonats.

Gossos de formigó als Centres Cívics

L’acció donarà el tret de sortida el 16 de desembre i finalitzarà el 10 de gener, just coincidint amb el període de compres nadalenques. Les escultures formen part de la campanya “GosSOS” de l’any 2018 i simbolitzen gossos que han estat abandonats o perduts i es troben al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) esperant una nova família.

A diferència de l’anterior edició, on les escultures es trobaven lligades a diferents fanals de tota la ciutat, enguany s’ubicaran a l’interior de 10 Centres Cívics, un per districte, que s’encarregaran de portar a terme diverses accions de sensibilització al llarg del 2020. Cada escultura portarà impresa el lema de la campanya: “Per Nadal, millor adopta!”. Cada Centre Cívic disposarà de fulletons on es podrà trobar informació sobre el procés d’adopció i la compra responsable d’animals de companyia. A Horta-Guinardó, l’escultura romandrà al Centre Cívic de la Teixonera.

Les adopcions de gats i gossos, en dades

Enguany, l’entrada de gats i gossos al CAACB ha disminuït progressivament, tot i que la xifra actual encara és alta, arriba als 1.618 animals. Pel que fa a les adopcions, des de principis d’any 858 animals han trobat una llar, 425 gossos i 433 gats. Tot i que el nombre d’adopcions ha disminuït respecte al 2018 gairebé un 14%, continua representant una xifra molt important respecte al nombre d’entrades.

D’altra banda, es calcula que un 14% dels gossos que s’abandonen viuen de manera permanent al centre d’acollida perquè característiques com l’edat, la mida gran o el mestissatge fan que quedin al marge de les adopcions.

A més, 544 gossos i gats perduts han pogut tornar amb les seves famílies gràcies al fet que estaven identificats correctament.

El CAACB posa a disposició de la ciutadania un lloc web amb els animals que es troben actualment en espera d’una llar per impulsar-ne l’adopció responsable. A més de la informació sobre el procés i els tràmits necessaris, el portal disposa d’un servei de cita prèvia per visitar el centre.