Progat té un compromís amb el benestar animal i la defensa dels seus drets

L’Ajuntament de Barcelona actualitza periòdicament el mapa de colònies de gats i revisa les ubicacions i el nombre d’individus que en formen part. Però per dur a terme la tasca de compromís amb el benestar animal i la defensa dels drets dels animals és indispensable la feina que fan les entitats de voluntariat, com Progat.

..
30/04/2021 - 09:30 h - Benestar animal Ajuntament de Barcelona

La revisió periòdica de les colònies ferals que hi ha a la ciutat permet estimar que hi ha actualment una població aproximada de 7.283 gats ferals, repartits en 638 colònies. Les entitats gestores de les colònies, com Progat, treballen per donar una vida digna a aquests gats de carrer, per defensar-ne els drets i per conscienciar de la importància d’avançar en la protecció dels animals. Per conèixer de més a prop que és el que fan a l’associació, hem volgut parlar amb la seva fundadora, la Montse Casulleras.

-Quants voluntaris té l’entitat i quines tasques feu?

Progat compta aproximadament amb unes 250 voluntàries a la ciutat, repartides pels diferents districtes. La majoria són alimentadores-gestores de les colònies de gats. La tasca de les alimentadores és cuidar els gats , alimentar-los i vigilar per la seva salut. En cas de malaltia avisen a l’entitat i els capturem i portem al veterinari.

-Des que va néixer l’entitat, ha canviat la manera com la ciutadania percep la feina que fan entitats com Progat a la ciutat?

Progat va néixer l’any 1998, i el canvi des d’aleshores ha estat abismal. En aquells anys  s’eutanasiaven tots aquells animals que molestaven. Si un veí es queixava de la presència dels gats, especialment al barri de l’Eixample que és el que més conec, venia el servei de Salut Pública amb gàbies-trampa i els animals eren eutanasiats. Però amb la prova pilot que vam acordar amb el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), a Progat ens esterilitzaven 5 gats a la setmana en el mateix centre. Jo mateixa vaig fer-hi de voluntària per ajudar a les veterinàries en l’esterilització. La ciutadania patia molt per aquesta situació. Crec que ara tothom està molt agraït pel canvi, i als patis de l’Eixample ja gairebé no hi ha gats.

-Què ha canviat a la societat perquè es faci més cas que abans als animals de carrer?

En primer lloc jo crec que el canvi es deu a la història, i la veritat és que les noves generacions són molt més sensibles. La prova més evident és haver aconseguit  la prohibició de les curses de braus. La informació a les xarxes, als medis de comunicació, els reportatges a la televisió, etc… fa que les generacions que creixen vegin els altres éssers vius d’una manera molt més empàtica.

-Per conscienciar les persones, les escoles han de treballar programes sobre benestar animal?

A Progat tenim elaborat un programa de sensibilització per educar en l’empatia i el respecte envers els animals als nens i nenes de les escoles i també als adolescents dels instituts.

Consta de diferents tallers: El conte d’en Mixo, destinat a alumnes des d’infantil a 6è de primària; Els Humans també som animals, destinat des de 1er de primària fins a alumnes d’instituts, amb l’objectiu de sensibilitzar i empatitzar; La Tinença Responsable, destinat des de 1er de primària fins als alumnes d’instituts amb l’objectiu de tractar el com cuidar correctament els animals a les famílies, i el taller Les Lleis de la Unió Europea, destinat als instituts, amb un recull de tots els articles redactats des de l’any 1975. És una reflexió sobre les lleis i la seva aplicació, en el qual fem notar que l’aplicació de les lleis depèn sobretot de la interpretació del jutge. Per fer aquest últim taller ens acompanya una sòcia, que està jubilada i ha treballat de fiscal als jutjats de Santa Coloma de Gramenet, on ella cuidava la colònia. Es tracta d’un programa de força nivell, però tan sols hem aconseguit treballar-lo a les escoles del barri de la Marina de la Zona Franca i Poble Sec. Fins i tot tenim un vídeo del CAACB, on vam entrevistar el personal del centre: el responsable, la veterinària i els voluntaris.

-Com ha influït la pandèmia a l’associació? Hi ha més sensibilització per part de les persones que es troben soles cap als animals?

Crec que cuidar els animals ajuda molt a suportar la situació de la pandèmia. Des de Progat agraïm que l’ajuntament de Barcelona hagi emès un document per tal de que les alimentadores hagin pogut sortir a cuidar els animals com ho han fet sempre.

-Les xarxes socials ajuden a les entitats com Progat a tenir més visites i socis?

A l’entitat tenim dues voluntàries fantàstiques que es mouen per les xarxes i una empresa externa per la comunicació via correu electrònic. Però també he de dir que estem molt agraïdes de tenir un referent que engloba els districtes, i els referents de cada districte també són excel·lents. Nosaltres treballem amb els districtes de Sant Martí, Horta, Sants-Montjuïc i Eixample.

-Quines fites us proposeu de cara a aquest 2021?

Aconseguir apropar-nos cada vegada més a l’abandonament 0. Estem difonent tots els vídeos que ens arriben des de l’Ajuntament dels animals invisibles a les xarxes. A les escoles i instituts treballem telemàticament, ja que els tallers presencials són difícils d’aconseguir per por a la pandèmia. L’altra fita és la de sempre, controlar al màxim les colònies de gats i reduir-les en tot el que sigui possible.