21 Juny, 2020 - 14:38

Benestar Animal. En una ciutat com Barcelona és difícil que els animals domèstics puguin fugir del so constant dels petards. Aquesta situació els afecta de manera important, i per això cal fer una previsió i ajudar-los a passar-ho de la millor manera possible. 

Ja tenim aquí el solstici d’estiu, i de la seva mà arriba la festivitat de Sant Joan i la preocupació de la gent que té animals a casa.

Ja tenim aquí el solstici d’estiu, i de la seva mà arriba la festivitat de Sant Joan i la preocupació de la gent que té animals a casa. En una ciutat com Barcelona és difícil que els gossos i gats domèstics puguin fugir del so constant dels petards, que són protagonistes absoluts d’aquesta nit. Aquesta situació els afecta de manera important, i per això cal fer una previsió i ajudar-los a passar-ho de la millor manera possible. 

Una solució és preveure aquesta nit amb temps, i anar duent a terme una desensibilització de les mascotes perquè es vagin adaptant al soroll progressivament, hi estiguin més acostumats i no l’assumeixin com una amenaça. Els etòlegs i els veterinaris ens aconsellaran com fer-ho i les diferents possibilitats que hi ha. 

Si no tenim manera d’evitar-li l’exposició als petards al nostre animal, el millor és consultar amb el nostre veterinari l’opció de donar-li algun medicament que li permeti passar l’experiència de manera més tranquil·la. 

Alguns consells bàsics: 

  • Si la nostra mascota té molta por als petards, evitem tirar-ne al nostre pati o jardí. 
  • Intentem preveure no deixar sol a l’animal: el millor és que estigui amb una persona de la seva confiança. 
  • Tanquem tot el que puguem per mitigar el soroll exterior (portes, persianes, finestres).
  • Deixem-li preparats amagatalls on resguardar-se al seu lloc preferit (creem un “refugi”).
  • No estiguem tota l’estona a sobre de l’animal acariciant-lo, perquè entendrà que tenir por és la resposta correcta i serà molt difícil canviar la seva actitud. Renyar-lo tampoc no ajudarà en res, ja que la que està patint és una reacció involuntària. Mantinguem la calma quan estiguem a prop seu, però deixant una distància. 
  • Si és un gos, és molt recomanable fer una bona passejada abans, ja que així estarà més tranquil i cansat. Passegem-lo en un moment en què no s’estiguin tirant petards, i portem-lo sempre lligat per evitar que, donat el cas, es pugui espantar. 

Si el teu animal ho passa molt malament aquest any, ves al veterinari perquè pugui aconsellar-te iniciar un tractament de teràpia amb un etòleg, amb la finalitat de preparar-lo de manera adequada per l’any vinent.