Les dones de l'entitat Diàlegs de Dona

23/07/2019 - 15:07 h

Entrevista. Des del 2013, l'entitat Diàlegs de Dona, associació intercultural, està dedicada exclusivament a l'empoderament de la dona veïna del Raval.

Passejant pel Raval, hem entrat al recinte de l'antic Hospital de la Santa Creu, l'edifici on havia estat situada l'Escola Massana durant més de 80 anys (actualment, situada a la pl. de la Gardunya). A l'entrada, ens trobem amb la Fàtima Ahmed que juntament amb la Mercè Amor Sagués són les fundadores de l'associació intercultural, Diàlegs de Dona. Una entitat que des del seu inici al 2013 ha estat essencial per a les dones del Raval. La Fàtima ens reb en aquest espai provisional del qual se sent molt contenta, a l'espera de que s'enllesteixi el nou equipament per a entitats, al carrer Sant Oleguer, on tindran aules, un espai infantil adaptat i despatxos.

Què és Diàlegs de Dona, associació intercultural?
Som una entitat fundada per dones que treballa per a les dones.
Tenim dones de moltes nacionalitats Bangladesh, Pakistan, Índia, Marroc, Síria, Xina, Corea…
Els oferim les eines necessàries perquè guanyin seguretat, confiança i autonomia.

Com són les dones que confien en vosaltres? 
Són dones diverses però majoritàriament joves casades i reagrupades pel marit. Entre elles, un 80% estan formant la seva família aquí, al Raval.
Necessiten bàsicament la competència lingüística i un coneixement del territori. És molt important per a elles que se sentin autònomes per anar a fer qualsevol gestió i no depenguin constantment del marit. Per això, la nostra feina és imprescindible i necessària!

Quins estudis realitzen?
Les preparem en diferents nivells de català i castellà perquè tinguin eines per a la vida quotidiana, que se sentin amb seguretat, que puguin conèixer els seus drets, perdre la por a fer-se visibles, trepitjar l’espai públic, i participar tant en la vida del barri com en la de l’escola, on moltes d’elles viuen la maternitat per primera vegada.

Es troben aïllades i sense família?
Exactament, la majoria d’elles se senten molt soles a casa i amb un primer nadó al qual han de cuidar. Sovint senten una angoixa tremenda perquè no tenen a ningú que els doni un cop de mà. És per això, que aquí troben un espai femení, un espai de dona que les recolza, les protegeix i les ajuda.

I com les veieu dins de l’associació?
Nosaltres veiem a les nostres alumnes disfrutant molt. Moltes venen embarassades durant tot el curs i després venen amb el seu bebè. Aquí troben la confiança per sentir-se les noves veïnes del Raval i poder participar més de la vida del barri com per exemple a Sant Jordi, a la Festa Major i també, a les festes culturals.

A quins equipaments culturals accedeixen?
Fa unes setmanes, el Gran Teatre del Liceu va convidar a una gran part de les entitats del Raval a gaudir de l’òpera Luisa Miller d’en Giussepe Verdi. Des de la nostra entitat vam ser unes 80 dones. Aquesta aproximació a la cultura les va emocionar molt. Van veure que la cultura també és per a elles i que s’hi pot accedir.

L’associació és més que un espai d’interculturalitat?
Aquest és un espai on es troben moltes dones de diferents nacionalitats, d’altres poden venir de cases d’acollida o derivades de la Creu Roja amb diferents dificultats, però dins de l’aula, totes són iguals! El que les uneix és aprendre la llengua i el funcionament d’aquesta nova societat que desconeixen. Entre elles, es va teixint una gran solidaritat.
La barrera lingüística les limita molt, i és per això que tenen molt d’èxit els cursos de català i castellà que els oferim perquè venen amb moltes ganes d’aprendre i també, de pas, treballem els prejudicis que tots tenim! Sentir-se relaxades, somrients i amb complicitat, els dona força per aprendre i compartir. L’objectiu es que cada dia aprenguin alguna cosa nova!

Com és el vostre professorat?
Tenim un excel·lent equip de professores voluntàries molt consolidat, algunes joves però la majoria dones jubilades que  venen del camp de l’ensenyament i vocacionalment els agrada ensenyar.

Teniu voluntariat en pràctiques?
Sí, hem tingut joves de quart d’ESO provinents del projecte educatiu “Estades formatives”. És el segon any que hi participem i estem molt contentes! Els centres educatius del barri reflexen una diversitat d’alumnat i fer aquestes estades els dona uns recursos que no saben que tenen. En el nostre cas, els joves que ens van estar donant suport van estar a l’espai infantil i a la recepció. Vam treballar habilitats i inseguretats que han enfortit! Es va veure una clara evolució i una molt bona experiència!

Teniu altres convenis?
Sí, des de fa ja cinc anys col·laborem amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en un projecte d’Antropologia Social amb alumnat universitari en pràctiques. Ens ajuden a organitzar la informació i obtenir estadístiques de les nostres alumnes.
L’associació va començar amb 60 dones i actualment en tenim 240 de matriculades que és la nostra màxima capacitat tot i que sempre tenim llista d’espera. A cada fitxa anotem informació important com l’edat, l’origen, nombre de fills i a les escoles on estudien. Aquesta informació ens serveix també per relacionar-nos amb les escoles.

Teniu algunes normes imprescindibles?
Tenim un ambient molt familiar, però també, disciplinat tant dels joves en pràctiques com l’alumnat amb els horaris, les normes i la puntualitat. Les normes s’apliquen des del primer dia en tots els cursos i a les tres faltes sense justificar se’ls dona de baixa, les conscienciem de que es tracta d’un compromís, a més, si hi ha dones que fa temps que volen participar del projecte i estan esperant una plaça.
Una altra norma és que tot és de totes, però s’ha de cuidar! I una altra, és que a l’aula no es permet el mòbil. Tenim un percentatge altíssim d’assistència!

Com aprenen?
Tenim diversos nivells d’aprenentatge. Unes arriben ja amb estudis del seu país i inclús, algunes d’universitàries. Aquestes volen integrar-se i posar-se a treballar amb els seus marits, alguna pot seguir estudiant a l’escola oficial d’idiomes (EOI) per aconseguir un títol oficial i poder accedir a la universitat. Però la gran majoria tenen estudis primaris o secundaris tot i que també tenim algunes no alfabetitzades. Per múltiples motius, el ritme d’aprenentatge acostuma a ser lent i poden estar tres cursos  n el mateix nivell,  i no passa res!

Les dones treballen?
Nosaltres col·laborem amb moltes entitats del Raval i si elles ens demanen que es volen formar més específicament en alguna matèria, les derivem a d’altres entitats que coneixem perquè s’acabin de formar per poder accedir al món laboral.

Quina és la comunitat més nombrosa que teniu?
Doncs, abans era la pakistanesa i marroquina però des de fa uns tres anys domina clarament la de Bangladesh, en aquest moment representa el 50% del nostre alumnat. Recentment, tenim un important  nombre de dones reagrupades que han sigut mares i que son originàries d’aquest col.lectiu. També ens ho han confirmat des de les escoles bressol amb qui tenim força relació.

I, les dones amb infants que volen estudiar, com s’organitzen?
Tenim un casalet per guardar els infants mentre les seves mares van a classe. Fa uns anys, ens vam trobar amb un grup de 90 dones que van ser mares durant el mateix curs. Va ser llavors quan es va prendre la iniciativa d’obrir el casalet i donar l’oportunitat a les dones a seguir venint a l’associació amb els seus bebès.

Com funciona el casalet?
La fundació italiana Nando & Elsa Peretti ens ha finançat aquest projecte: Dona, que la maternitat no t’aturi. S’ofereix un servei durant tots els matins mentre les mares estan a classe. A l’Espai Casalet hi ha contractada una professora d’educació infantil, dones voluntàries i estudiants en pràctiques. A les 11.30 h, un cop finalitzades les classes de llengua i coneixement de l’entorn, aquest esdevé un Espai Familiar. Durant tres quarts d’hora mares i bebès comparteixen espai i activitats destinades a enfortir el vincle afectiu.

Quan les mares tenen algun dubte pediàtric, com se les ajuda?
Des de fa tres anys, el Centre d’Atenció Primària Drassanes participa amb nosaltres a través del programa “els limits de la maternitat responsable” oferint a les mares unes xerrades dins d’una línia pediàtrica bàsica per ajudar-les a tenir més recursos en la cura dels seus infants (caigudes, malaties, informacions sobre els centres d’atenció mèdica…).

Prepareu la prova per obtenir la nacionalitat espanyola?
Bé, tenim un curs avançat per a les dones que fa 10 anys que viuen aquí i volen obtenir la nacionalitat espanyola. Són proves complicades de coneixements generals i de gramàtica.
En el curs aprenen el funcionament de l’examen perquè té un cost de 300 euros, per tant, se l’han de preparar molt bé. Totes les dones de l’associació que s’hi han presentat, han aprovat! Estem molt orgulloses tant del professorat com de l’alumnat!

Us agradaria oferir algun altre servei?
Sí, ens agradaria disposar d’una aula d’informàtica per a iniciar a les nostres alumnes en les noves tecnologies i un servei jurídic integral professional especialitzat en dret de família perquè sovint, detectem altres dificultats que hem de derivar a d’altres associacions.

Diàlegs de Dona, fomenta la participació amb l’objectiu d’empoderar totes les dones i sobretot, aquelles que es troben en un estadi inferior, fent-les sentir més segures i visibles en el territori i, en definitiva que se sentin, una veïna més!